0-4 jaar

Van baby tot peuter, er gebeurt heel wat in de eerste vier levensjaren van een kind. Eerst zul je aan je baby moeten wennen en andersom natuurlijk ook. Het gebrabbel, baby's wensen, zijn humeur; alles is nog nieuw. Misschien zul je je zo nu en dan zorgen maken. Doe ik het wel goed? Waarom huilt mijn baby nu?

Als je baby langzaam maar zeker een peuter wordt dan merk je dat je kindje een eigen willetje krijgt. Hij wil alles zelf doen en kan heel boos worden als iets niet lukt of mag! En dan gaat hij schoppen, bijten, gillen of knijpen. Dat is het enige wat hij kan doen. Want hij kan nog niet goed zeggen wat hij precies bedoelt. En alles is spannend voor je peuter: overal heenkruipen, klau-

 

teren, knopjes uitproberen, kastjes opentrekken. Soms voel je je net een politieagent. De hele dag roep je dat iets niet mag. Dit betekent dat hij langzaam zelfstandig wordt. In deze periode leert je kind ook samen spelen en fantaseren. En hij leert om op een potje (of op de wc) te plassen en te poepen.

 

 

  

Hier kun je alles lezen over de ontwikkeling van je baby naar peuter. Mis je informatie? Elke maand komen er weer nieuwe onderwerpen op de site bij. In de tussentijd kun je ons gewoon bellen of mailen met je vragen.