Blind, slechtziend

Als je kind niet goed ziet, leidt dat tot allerlei vragen. Wat is er precies aan de hand? Gaat het over? Wat zijn de gevolgen voor de ontwikkeling? Kan onze slechtziende dochter naar een gewone school? Kan mijn blinde zoon sporten?
Of je kind blind is of slechtziend, is soms moeilijk te bepalen. Er is wel een globale indeling.

 

  • Slechtzienden zien minder dan 30%, hun gezichtsveld is kleiner dan 30 graden (normaal is 140 graden). Ook met een bril of lenzen kunnen zij niet goed zien.
  • Mensen die kleuren niet goed van elkaar kunnen onderscheiden, worden kleurenblind genoemd. Deze mensen worden ook ingedeeld bij de categorie slechtzienden.
  • Mensen die maatschappelijk blind zijn, zien minder dan 5%, hun gezichtsveld is kleiner dan 10 graden. Zij zien nog wel licht. Ook kunnen zij de omtrek van mensen en voorwerpen zien.
  • Mensen die totaal blind zijn zien helemaal niets, ook geen licht.


Blind- of slechtziendheid bij kinderen kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een erfelijke oogaandoening of een ongeval. Maar ook door een infectie tijdens de zwangerschap.

Verschillende vormen

Er zijn verschillende vormen van slechtziendheid. Sommige kinderen zien alles wazig. Anderen hebben het gevoel alsof ze door een koker kijken. Er zijn ook kinderen die beter zien bij schemerlicht dan bij fel licht. Anderen kunnen in de schemering juist niets meer zien.

Links over dit onderwerp

www.blindenslechtziend.nl
Website voor blinde en slechtziende kinderen met allerlei praktische informatie.

www.oudersenrugzak.nl
Voor meer informatie over speciaal onderwijs of budget voor extra ondersteuning als je kiest voor het reguliere onderwijs.

www.nsgk.nl
Website van de Nederlandse Stichting voor het gehandicapte kind.

www.sensis.nl
Sensis is een organisatie voor blinde en slechtziende mensen. Zij kunnen jou helpen bij het vinden van antwoorden op vragen rond opvoeding, onderwijs en persoonlijke ontwikkeling. Zij hebben een speciaal team dat kinderen en jongeren helpt zo zelfstandig mogelijk te functioneren binnen de eigen omgeving.

www.bartimeus.nl
Organisatie voor mensen die slechtziend of blind zijn.

www.nvbs.nl
Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden.

www.geleidehondgebruiker.nl

Site van de Landelijke Vereniging Geleidehondgebruikers.

www.visio.nl
Organisatie voor revalidatie en training van mensen met een visuele beperking.

www.eduvip.nl
eduVIP geeft digitale ondersteuning aan het onderwijs van leerlingen en studenten met een visuele beperking in het speciaal onderwijs en het reguliere onderwijs.