Verstandelijke beperking

Elk kind ontwikkelt zich anders. De ene baby staat al met 10 maanden, terwijl de ander net gaat zitten. Ook zijn er grote verschillen in brabbelen en dingen pakken. Er zijn ruime marges binnen de ‘normale’ ontwikkeling van een jong kind. Toch kan het zijn dat je je als ouder zorgen maakt. Je merkt dat je kindje langzaam is in zijn ontwikkeling. Soms is de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld bij het aangeboren Syndroom van Down.

Deel je zorgen

Het kan ook zijn dat de achterstand pas op peuter- of kleuterleeftijd zichtbaar wordt. Maak je je zorgen? Deel dit dan in ieder geval met de arts en verpleegkundige van het consultatiebureau. Als je kind naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal gaat, kun je aan de leidsters vragen of zij jouw zorgen delen. Je kunt dan op tijd hulp of ondersteuning zoeken.

(Licht) verstandelijke handicap

Een verstandelijke beperking is een ontwikkelingsstoornis. De ontwikkeling van het verstandelijke vermogen gaat langzamer dan bij leeftijdgenoten. En bereikt meestal niet hetzelfde niveau als bij leeftijdgenoten. De meest voorkomende oorzaak is een zuurstoftekort tijdens of na de geboorte of een hersenvliesontsteking in de jonge jaren. Zuurstoftekort kan ook optreden bij bijvoorbeeld een zware astma-aanval.

Het niveau van iemand wordt bepaald aan de hand van een IQ indeling:

 

 • zwakbegaafd: IQ 70/75-85/90
 • lichte verstandelijke handicap: IQ 50/55-70
 • matige verstandelijke handicap: IQ 35/40-5/55
 • ernstige verstandelijke handicap: IQ 20/25-35/40
 • diepe verstandelijke handicap: IQ lager dan 20/25


Syndroom van Down

De bekendste verstandelijke handicap is ongetwijfeld het Syndroom van Down. Dit is een aangeboren handicap. Tijdens het groeien van de baby in de baarmoeder gaat er iets mis. Je krijgt één chromosoom (plukje DNA) te veel. Namelijk 37 in plaats van 36. Qua intelligentie kunnen er grote verschillen zijn tussen mensen met het Down-syndroom. Iemand met het Down-syndroom kan behoorlijk intelligent zijn, maar ook een laag IQ hebben.

Niet-aangeboren hersenletsel

Soms krijgt je gezonde kind een beperking door bijvoorbeeld een ongeluk. Dan wordt er gesproken van Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). NAH is een beschadiging in de hersenen die na de geboorte is ontstaan. Hersenletsel door aangeboren afwijkingen of een geboortetrauma valt er dus niet onder. Hersenletsel wordt veroorzaakt door invloeden van buitenaf (traumatisch) of door een proces dat zich in het lichaam afspeelt (niet-traumatisch). Voorbeelden van beschadiging zijn een (verkeers)ongeval, hersentumor, hersenbloeding of een herseninfarct.

Gevolgen Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH)

De gevolgen van een Niet-Aangeboren Hersenletsel verschillen van persoon tot persoon. Dit heeft te maken met de plaats van de beschadigingen in de hersenen. En het is afhankelijk van de ernst van het letsel. Wel staat vast dat iemand die NAH heeft nooit meer dezelfde vaardigheden zal hebben als daarvoor. Dit maakt het niet alleen voor het kind een ingrijpende gebeurtenis. Ook jij als ouder krijgt heel wat te verwerken.

 

De problemen die je bij jonge kinderen al ziet:

 

 • Moeilijk of zelf niet kunnen lopen
 • Onduidelijk praten, verward
 • Problemen met kracht en controle over de handen
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Overgevoelig voor geluid
 • Overgevoelig voor licht
 • Overgevoelig voor geluiden
 • Slaapproblemen


Kijk voor meer informatie over niet-aangeboren hersenletsel op:

http://www.integralevroeghulp.nl
Integrale vroeghulp wil er samen met jou voor zorgen dat je kind zich zo goed mogelijk ontwikkelt. Daarom werken hulpverleners van verschillende instellingen samen in het team Integrale vroeghulp. Zij zorgen ervoor dat de hulpverleningsvormen zo goed mogelijk op elkaar en op jouw wensen worden afgestemd. Integrale vroeghulp wil ook dat de begeleiding zo vroeg mogelijk start. Hoe eerder, hoe beter.

www.nah-zorg.nl
Deze organisatie geeft nazorg en ondersteuning aan kinderen en volwassenen met Niet Aangeboren Hersenletsel en aan hun familie. Als professioneel, onafhankelijk maar betrokken cliëntservicebureau zorgt NAH Zorg voor een goed behandel- en begeleidingsplan.