Borstvoeding

Door je kind regelmatig aan te leggen, komt je borstvoeding op gang. Zo stimuleer je de melkproductie. De eerste weken is er nog geen sprake van een vast voedingsschema. Je baby geeft zelf aan wanneer hij honger heeft. Soms voed je hem zes keer op een dag en soms tien. En bij de ene voeding drinkt hij meer dan bij de andere. Als borstvoeding niet lukt, of je hebt het gevoel dat je kind niet genoeg krijgt, kun je de kraamverzorgende of de verpleegkundige op het consultatiebureau om advies vragen. Ook kun je bij problemen met borstvoeding via het consultatiebureau contact opnemen met een lactatiekundige.

Aanleggen

Je kunt je kindje op verschillende manieren aanleggen. Zittend met de baby voor je; hij ligt op je arm met zijn hoofd in jouw elleboogholte. Zittend met de baby naast je; hij ligt naast je op een kussen met zijn beentjes onder je arm. Zijn hoofd rust in je hand. Liggend op je zij; de baby ligt met zijn buik tegen jouw buik en met zijn mond ter hoogte van je borst. Let er in alle houdingen op dat je baby met zijn mond de tepel en het tepelhof goed kan pakken. Dit verkleint de kans op pijnlijke tepels. Een goed voedingskussen ter ondersteuning maakt deze momenten zo comfortabel mogelijk.

Links of rechts

Laat hem eerst een borst goed leegdrinken. Biedt hem daarna de andere borst aan. Bij de volgende voeding begin je met de meest volle borst. Regeldagen bij borstvoeding Regeldagen komen voor rond de leeftijd van tien dagen, drie weken, drie maanden en zes maanden. Je baby kan een beetje huilerig zijn en wil heel vaak drinken. Je borsten krijgen hierdoor weinig tijd om een nieuwe voorraad moedermelk aan te maken. Daardoor kunnen ze wat slap aanvoelen. Door je kind zo veel te laten drinken als hij wil, wordt de melkproductie verhoogd. En na een paar dagen is alles weer bij het oude.

Vitamine K en D

Borstvoeding bevat veel vitaminen, maar niet voldoende vitamine K en D. Je kind heeft vitamine K nodig voor een goede bloedstolling. Begin met het geven van deze vitamine in de tweede week, 25 microgram per dag. Vitamine K krijg je op recept van de verloskundige of huisarts. Vitamine D stimuleert de botontwikkeling. Vanaf de tweede week is 10 microgram per dag, gedurende de periode dat je borstvoeding geeft, voldoende. Zowel voor je kind als voor jezelf. Vitamine D is in druppelvorm verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Afkolven

Als je wilt gaan afkolven dan kun je dit het beste rustig opbouwen. Afkolven kun je doen met een handmatige pomp of met een elektrisch kolfapparaat. De eerste kun je kopen, de tweede kun je ook huren via de thuiszorg of apotheek. Vraag je kraamverzorgende om advies over welk kolfapparaat goed werkt voor jou. Als je wilt gaan oefenen met een flesje afgekolfde melk, dan kun je daar het beste mee beginnen wanneer je baby tussen de vier en zes weken oud is. Op deze manier voorkom je dat wanneer jij weer aan het werk gaat, je baby de fles weigert. Eerder oefenen geeft echter kans op tepel-speenverwarring. Zorg dat je, tijdens het wennen, zelf niet in de ruimte bent waar je baby de fles krijgt. Als hij jou ziet of hoort, zal hij misschien minder makkelijk de fles accepteren. De Arbeidstijdenwet geeft je het recht om onder werktijd je baby te voeden of om af te kolven. De eerste negen maanden mag je hiervoor een kwart van je werktijd gebruiken. Je werkgever moet daarvoor een verwarmde, hygiënische ruimte beschikbaar stellen, die je af kunt sluiten.
Je kunt ook borstvoeding en kunstvoeding combineren als je weer aan het werk gaat.

[bron 'Ik word groter', Beweging 3.0]