Eten en drinken 1-1,5 jaar

Als je kind een jaar oud is, kan hij met rest van het gezin mee-eten. Dit houdt in dat hij ook zout, kruiden en specerijen binnenkrijgt. Houd zijn reactie op dit ‘nieuwe’ eten goed in de gaten. Kinderen kunnen bij kruidig eten last krijgen van hun darmen. Om dit te voorkomen, voeg je tijdens het koken slechts een kleine hoeveelheid kruiden toe. Aan tafel kun je zelf jouw eigen eten eventueel wat pittiger maken.

Aan tafel

Bij het eten is regelmaat erg belangrijk. Creëer vaste eetmomenten verdeeld over de dag, en zit bij de hoofdmaaltijden aan tafel. Hou het gezellig: je kunt je kind niet verplichten om te eten, maar wel om aan tafel te zitten. Als je hem nu aanleert dat je de maaltijd aan tafel eet, weet hij straks niet beter. En blijft hij zitten, ook als hij niet meer vast zit in de kinderstoel. Zorg dat je kind aan tafel niet afgeleid wordt door speelgoed of de televisie. Dan bestaat de kans dat hij te weinig eet omdat hij met andere dingen bezig is. In deze leeftijd neemt zijn behoefte aan eten wat af. Hij heeft dan ook minder eten nodig dan je zou verwachten.

Een gezonde pot

Met de pot mee-eten is handig, want je hoeft niet meer apart voor je kleine te koken. Het houdt echter wel in dat je kind de eetgewoonten van de rest van het gezin overneemt. De gezonde gewoonten, maar ook de ongezonde!

Zuivel


Op deze leeftijd is melk niet meer het hoofdbestanddeel van de voeding van je kind. Ruim 300 cc melkproducten (twee bekers of schaaltjes) per dag is voldoende. Veel kinderen zijn dol op gezoete zuiveldranken. Bedenk dat deze dranken veel calorieën in de vorm van suiker bevatten en je kind al snel een vol gevoel geven. Als een kind veel van deze dranken tussendoor drinkt, heb je kans dat hij zijn hoofdmaaltijden niet meer eet. Bovendien zijn deze dranken slecht voor zijn gebit.

Vitamine D

Je peuter heeft zodra hij overgaat op gewone halfvolle melk, aanvullend vitamine D nodig (10 microgram per dag). Vitamine D is in druppelvorm of tabletvorm verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Je kind heeft deze aanvulling nodig totdat hij vier jaar is.