Eten en drinken 1,5-2 jaar

Je kind is op een leeftijd gekomen, waarin de behoefte aan voedsel wat afneemt en de eerste problemen met eten zich kunnen gaan voordoen. Groente die hij graag at, lust hij opeens niet meer en in de kinderstoel wordt aandacht besteed aan alles behalve het bord met eten. Hoe je als ouder op de nukken van je kleine reageert, heeft langdurige gevolgen. Het is mogelijk om in te grijpen en tóch de maaltijd gezellig te houden.

Lust niet

Wanneer je kind van de een op de andere dag bijvoorbeeld geen bloemkool meer lust, dwing hem dan niet. Wacht een maandje en probeer het dan nog een keer. Misschien vindt hij het dan weer lekker. Als je hem dwingt de bloemkool te eten, zal hij het helemaal niet meer lekker gaan vinden. Vervang de groenten en fruit die hij niet lust tijdelijk voor de groenten of fruit die hij wel lekker vindt. Gebruik liever geen appelmoes op de warme maaltijd. Het is geen vervanger voor groente en bevat bovendien veel suiker. Introduceer alles steeds opnieuw. Houd het gezellig, voorkom een machtsstrijd.

Honger

Soms verdiept je kind zich halverwege zijn maaltijd ineens in de pluisjes op de grond of zijn sokken. Dit betekent aarschijnlijk dat hij genoeg heeft gehad. Het kan echter ook gewoon treuzelen zijn. Haal zijn bord weg, zodra hij iets anders gaat doen dan eten. Als hij protesteert, dan kun je het bord weer terugzetten. Zit hij binnen vijf minuten weer te spelen, haal dan het bord definitief weg. Zo leert hij dat als hij stopt met eten, het eten ook afgelopen is. En zal hij er dus echt aandacht aan besteden als hij honger heeft.