Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid (intolerantie).
Voedselallergie komt vaak voor bij kinderen tussen 0 en 1 jaar oud, vaak als gevolg van een koemelkeiwitallergie. Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem afweerstoffen tegen het eiwit. Een allergische reactie kan door bijna elk soort eiwit worden veroorzaakt: koemelk, kippenei, vis, noten, tarwe, soja, pinda's, enz.

Hoewel de klachten op elkaar lijken, is er een verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie. Bij voedselallergie is het afweersysteem betrokken en bij voedselintolerantie niet. Verder zijn er bij voedselintolerantie behalve eiwitten, ook andere voedingsstoffen in het spel.

Voedselallergie

Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken, worden ook wel allergenen genoemd. Bekende allergenen zijn bepaalde eiwitten in koemelk of noten.

Niet-allergische voedselovergevoeligheid

Bij niet-allergische voedselovergevoeligheid reageert het lichaam ook op bepaalde voedingsmiddelen. Het afweersysteem speelt hierbij echter geen of een onbelangrijke rol. De voedingsmiddelen die hierbij de klachten veroorzaken, worden ‘triggers’ genoemd. Deze ‘triggers’ kunnen van nature voorkomen in voedingsmiddelen (zoals lactose) maar kunnen ook aan voedingsmiddelen zijn toegevoegd (zoals het conserveermiddel sulfiet).

Verwijzing diëtist

Als de arts vaststelt dat er sprake is van voedselovergevoeligheid, dan verwijst hij je zeer waarschijnlijk door naar een diëtist. De diëtist geeft aan hoe je bepaalde voedingsmiddelen kunt vermijden zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat.

Ook bij voedselovergevoeligheid kun je gezond eten. Als uit onderzoek blijkt dat er sprake is van voedselovergevoeligheid, zal een diëtist in overleg een dieetadvies opstellen. Deze adviezen zijn erop gericht zogenaamde allergenen of ‘triggers’ te vermijden. De merkartikelenlijsten van het Voedingscentrum zijn een handig hulpmiddel bij het selecteren van geschikte producten. Als essentiële voedingsmiddelen zoals melk of tarwe worden geschrapt, kan de volwaardigheid van de voeding in het gedrang komen. Bij het vermijden van bijvoorbeeld ei(producten) is dit niet het geval. Hierdoor is elk dieetadvies anders.

Onderzoek naar voedselovergevoeligheid


Het is niet eenvoudig om vast te stellen of er sprake is van voedselovergevoeligheid. De klachten kunnen heel divers zijn en van persoon tot persoon verschillen. Het komt ook vaak voor dat er een andere oorzaak is voor het ontstaan van de klachten. Om zeker te weten of je kind overgevoelig reageert op voedsel, is onderzoek nodig.