Huilbaby, wat nu?

Als alle tips niet helpen en je baby blijft huilen, twijfel dan niet langer en stap naar de huisarts of de arts van het consultatiebureau. Misschien mankeert je baby iets. Of misschien heeft je kindje een allergie. Wanneer het onderzoek niets oplevert zal de arts je waarschijnlijk doorverwijzen naar een kinderarts. Deze zal bloed, urine en ontlasting controleren en de baby misschien enkele dagen opnemen zodat de verpleegkundige het kindje kan observeren.

Zware belasting

Wanneer de baby gezond blijkt te zijn en ook in het ziekenhuis blijft huilen, dan zul je misschien niet achter de reden van het huilen komen. Misschien is het een heel temperamentvol kind. Het huilen zal een zware belasting voor jou zijn. Waarschijnlijk ben je teleurgesteld omdat je andere verwachtingen had van deze eerste tijd met je kind. Verder zul je je machteloos voelen en wanneer de baby ook in de nacht veel huilt, zul je langzamerhand uitgeput raken.

Negatieve spiraal doorbreken

Je kindje, hoe klein ook, is gevoelig voor de sfeer die je uitstraalt. Het gevaar is dan ook dat je in een vicieuze cirkel komt. Door het huilen van de baby raak je geïrriteerd en het kind reageert daar weer op door nog meer te gaan huilen. Daarom is het vaak verstandig die negatieve spiraal te doorbreken door wat meer aan jezelf te denken. Laat een ander een paar uurtjes oppassen en ga iets leuks doen. Denk niet dat dat egoistisch is, want door bij te komen kun je daarna weer meer geduld opbrengen voor je baby en misschien zelfs accepteren dat hij of zij zoveel huilt.