Oorzaken en tips

Er zijn verschillende redenen waarom je baby kan huilen:

 

  • De baby heeft honger. Daarom is het heel belangrijk te controleren of je baby wel voldoende aankomt. Wanneer je daaraan twijfelt kunt je rustig meer voedingen geven.
  • Het kan ook zijn dat je kindje last heeft van krampen door een teveel aan lucht in de maag of de darmen. Zorg er daarom voor dat je hem of haar tijdens het voeden wat meer rechtop houdt. Zorg er verder voor dat je kindje geen lucht hapt tijdens het voeden, bijvoorbeeld door een kapotte speen. Laat het na het voeden goed boeren. Als je borstvoeding geeft kun je het eten van koolsoorten, uien, druiven of gekruid eten beter vermijden.
  • Het verhelpen van krampen kan door het geven van venkelthee of het masseren van de buik- en maagstreek. Maar ook een warm badje of een warme kruik kan heel goed helpen.
  • Het kan natuurlijk ook zijn dat de baby nog moet wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Wanneer de baby vooral tijdens de nachtelijke uren veel huilt kun je het wiegje van de baby naast je eigen bed zetten. Overdag kun je de baby regelmatig wiegen of meedragen in een draagdoek, zachtjes zingen, een bandje met baarmoedergeluiden aanzetten of een fopspeen geven. Warmte en aandacht kunnen soms toverwoorden zijn.
  • Het kan ook zijn dat de baby zich verveelt en meer aandacht en prikkels nodig heeft. Afwisseling is in dit geval heel belangrijk. Zachte muziek, knuffels of een mobile boven het bedje. Maar let op want het kindje kan ook teveel lawaai en drukte om zich heen hebben. Zorg dus voor een rustige omgeving en vooral veel regelmaat. Haal de baby dus niet voor elke nieuwe bezoeker uit zijn wiegje