Eenoudergezin

De meeste gezinnen hebben twee ouders. Samen opvoeden betekent elkaar helpen in de leuke én moeilijke momenten. Door een scheiding, overlijden, maar ook door bewuste keuze doen veel ouders tegenwoordig de opvoeding alleen.

Scheiden

Probeer in geval van scheiding een harmonieuze relatie met je ex-partner na te streven, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Ook al waren jullie niet geslaagd als stel, dat wil niet zeggen dat jullie niet kunnen slagen als co-ouders. Maak je kind heel duidelijk dat de scheiding de beslissing is van papa en mama, en dat het niets met hem te maken heeft. Je peuter of kleuter heeft een egocentrische belevingswereld, dat wil zeggen dat hij alles vanuit zichzelf zal beredeneren. Hij kan dus denken dat de scheiding zijn schuld is. Overleg ook over het contact met je kind en zijn opa en/ of oma. Soms kan dat contact voor jou pijnlijk zijn, maar grootouders zijn een stabiele factor in het leven van je kind. En zij hebben natuurlijk ook behoefte aan contact met hun kleinkind.

Opgroeien met één ouder

Sommige mensen denken dat dit per definitie nadelig is voor de emotionele ontwikkeling van een kind. Dat is niet zo. Nadelig voor een kind is om op te groeien in een niet-harmonieuze omgeving, met een tekort aan liefde en aandacht. Een kind kan dus beter in een harmonieus eenoudergezin opgroeien dan in een traditioneel gezin waar de ouders geen goede relatie hebben.

Alleen opvoeden

Je krijgt als alleenstaande ouder ongetwijfeld heel wat op je bordje. Alles wat je normaal met z’n tweeën kunt doen, doe je nu alleen. Voor je kind zorgen, overdag, maar ook ’s avonds en ‘s nachts. De meeste beslissingen neem je alleen. Toch zul je ook situaties tegenkomen waarbij het prettig is te overleggen. De mening van een ander kan heel verhelderend werken. Bijvoorbeeld bij lastige opvoedkundige zaken, waarbij je het moeilijk vindt je houding te bepalen. En soms wil je gewoon even horen dat je het goed doet. Voor alle alleenstaande ouders is het belangrijk een stuk eigen leven te hebben, naast de relatie met je kind. Soms kan je te gefocust raken op elkaar en neemt het kind de plaats in van de partner. Dat is niet wenselijk, niet voor jou en niet voor je kind.


Oververmoeidheid ligt op de loer

Al heb je bewust voor een eenoudergezin gekozen, het kan veel van je vragen. Waak met name voor oververmoeidheid (die ook bij twee-oudergezinnen altijd op de loer ligt). Zorg voor een uitwijkmogelijkheid voor jou en je kind. Misschien kan je kind eens in de zoveel weken op een vast adres gaan logeren, zodat je een avond en nacht kunt bijtanken. Het gebrek aan goede nachtrust kan slopend zijn. En bij een uitgeputte ouder is niemand gebaat. Je kind niet, maar zeker ook jij niet. Zorg dus voor je kind én voor jezelf.

Links over dit onderwerp

www.ouderalleen.nl
Website met veel informatie en tips voor alleenstaande ouders. Van praktische zaken tot vakanties en uitjes en een forum.


www.1ouder.nl
website met veel informatie en tips voor alleenstaande ouders. Met praktische zaken maar ook de mogelijkheid tot chatten, het vinden van een partner en vakantiebestemming.