Kindermishandeling

Kindermishandeling, verwaarlozing, incest. Je moet er niet aan denken dat het in je eigen gezin of in je eigen omgeving voorkomt. Toch gebeurt het. Jaarlijks worden meer dan 60.000 aangiften gedaan van geweld in huiselijke kring.

Ernstige gevolgen

Bij lichamelijke mishandeling moet je denken aan slaan, schoppen, seksueel misbruik of een kind geen eten geven. Bij geestelijke mishandeling denk je aan schelden, opsluiten en vernederen. Mishandeling heeft gevolgen voor kinderen én volwassenen. In het ergste geval overlijdt een kind.

Pijn en verdriet

Als je kind wordt mishandelt dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor zijn of haar ontwikkeling. Kinderen hebben minder vertrouwen in de mensen om hen heen en kunnen chronische gezondheidsklachten krijgen. Ook komen ze vaker terecht in de criminaliteit. En als ze zelf vader of moeder worden, is er een kans van een op drie dat ze hun eigen kind mishandelen. Niet omdat ze dat willen, maar omdat ze niet beter weten. Omdat ze geen goed voorbeeld hebben gehad in hun eigen jeugd.

Andere gezinsleden

Niet alleen de slachtoffers lijden onder huiselijk geweld of mishandeling. Ook andere gezinsleden ervaren negatieve gevolgen. Als getuigen zitten ze vaak in een positie van onmacht. Ze zien het gebeuren, maar zijn lang niet altijd in staat om er iets aan te doen. Voor alle betrokken partijen is het van belang dat er snel wordt ingegrepen.

Meldpunt Kindermishandeling

Heb je het vermoeden dat er een vorm van mishandeling plaatsvindt bij iemand die jij kent? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling (AMK van Bureau Jeugdzorg). Dit kan anoniem. Kijk bij de links voor meer informatie. Deskundigen nemen contact op met de betrokkenen en doen onderzoek. Belangrijk is dat er vervolgens goede hulpverlening kan komen voor alle partijen. Natuurlijk voor het slachtoffer en de overige gezinsleden. Maar ook voor de dader. Dit om herhaling te voorkomen.

Links en adressen

www.kindermishandeling.nl
Site voor kinderen en jongeren met onder andere telefoonnummers voor hulp.

http://shginfo.nl
site van de Steunpunten voor Huiselijk Geweld. Met informatie over geweld voor slachtoffers, getuigen en daders

www.huiselijkgeweld.nl
Alles over huiselijk geweld en de bestrijding ervan. Inclusief een overzicht van alle hulporganisaties. De website is een loket waar beroepsgroepen en publiek terecht kunnen voor informatie. Vraag en antwoord komen bij elkaar.

www.vsknederland.nl
Dit is de website van de Vereniging tegen Seksuele Kindermishandeling binnen het gezin, familie of andere vertrouwensrelaties (VSK).

www.kindertelefoon.nl
Bij de kindertelefoon kan een kind anoniem zijn of haar verhaal kwijt. Voor veel kinderen is het prettig om (ook) een uitlaatklep te hebben naast iemand in de vertrouwde omgeving. Vooral als ze niemand hebben die dicht bij hun staat of als ze er met niemand direct over durven te praten, is de Kindertelefoon een goede oplossing.