Samengesteld- of stiefgezin

Je wordt verliefd, maar je hebt kinderen uit je vorige relatie. Misschien heeft je nieuwe partner ook kinderen. Stel, jullie besluiten samen te gaan wonen, dan heb je niet alleen te maken met stiefouderschap, maar ook met een nieuw samengesteld gezin. Dit brengt een aantal veranderingen met zich mee:

Praktische veranderingen: een ander huis, werk, school.

 

  • Je wordt stiefouder.
  • Je krijgt wellicht te maken met de ex van je partner en misschien met zijn of haar familie.
  • Je wordt geconfronteerd met de gezinscultuur van je partner en de kinderen.
  • Je moet waarschijnlijk omgaan met allerlei regelingen, zoals financiële verplichtingen en de omgangsregeling.
  • Als jullie beiden kinderen uit een vorige relatie hebben, behoor je misschien tot de grote gezinnen met vier of meer kinderen.


Grote uitdaging

Al deze veranderingen zorgen ervoor dat het samenvoegen van twee gezinnen een grote uitdaging is. Zeker als er van beide kanten kinderen bij betrokken zijn. Het samenvoegen van twee gezinnen vraagt veel geduld en aandacht. Het gaat zeker niet vanzelf omdat jullie als volwassenen van elkaar houden. Jullie moeten samen een manier vinden om de beide gezinsculturen met de eigen rituelen, manier van opvoeden, tradities en gewoonten bij elkaar te krijgen. Dit kan om eenvoudige dingen gaan zoals wel of niet voor de tv eten tot: welke waarden en normen geven we onze kinderen mee?


Neem de tijd

Het is belangrijk om de tijd voor dit groeiproces te nemen en de kinderen er zoveel mogelijk bij te betrekken. Het kan helpen om iemand van buiten erbij te betrekken, zowel voor als tijdens het samenvoegingsproces. Er zijn therapeuten die zich specialiseren in het werken met nieuwe samengestelde gezinnen. Hoe rustiger het proces, hoe groter de kans van slagen.


Links over dit onderwerp


www.stichtingstiefmoeders.nl
Informatie, adviezen, columns en verhalen. Ook kun je ervaringen uitwisselen met andere stiefmoeders of mailen met een stiefmoedermaatje.


www.grootgezin.nl
Informatie voor gezinnen met tenminste vier kinderen

 

www.stief.nl
Website van Stichting Stiefgezinnen Nederland


www.stiefmoeders.nl
Digitale ontmoetingsplek voor vrouwen die een man of vriend hebben met kinderen uit een eerdere relatie.


www.stiefouderstichting.nl
Website met links naar allerlei sites voor stiefouders en kinderen


www.stiefgezin.com
Op deze site kun je chatten met andere ouders. Ook is er een forum waar je je vragen of ervaringen kunt delen.