Jij als ouder 2-3 jaar

Tussen de twee en drie jaar breekt bij veel kinderen de peuterpuberteit in alle hevigheid los. Het kind wordt zich bewust van zichzelf. Het beseft dat het een eigen wil heeft. Dat hij ook dingen kan doen, die zijn ouders niet willen. Dat besef geeft kinderen een groot gevoel van macht, waar ze helemaal vol van zijn. Ze gaan met die macht experimenteren en gooien daarbij vaak de drie belangrijkste peuterwapens in de strijd: eten, slapen en zindelijkheid.

Geen strijd


Het is nu de kunst om geen strijd met je kind aan te gaan. Je hoeft als ouder niet voortdurend je macht te bewijzen. Die macht heb je toch wel, en dat blijft de komende jaren ook zo. De peuterpuberteit doet een groot beroep op je vaardigheid als opvoeder. Je moet eigenlijk als een helikopter boven de dagelijkse praktijk van jou en je kind kunnen hangen. Op die manier heb je meer overzicht op de situatie en doorzie je zijn gedrag beter. Je kunt dan het verzet van je peuter erkennen en benoemen: ‘Ik snap dat je lekker aan het spelen bent en geen zin hebt om te stoppen, maar we gaan nu toch een schone luier aan doen. Daarna mag je weer verder spelen.’ Het is goed om te beseffen dat zijn tegendraadsheid niet tegen jou gericht is: ‘hij pest mij niet, hij test de grenzen’. Dat hoort nu eenmaal bij deze leeftijd. Je kunt juist trots zijn dat je kind zich zo goed ontwikkelt.

De wereld wordt groter

In deze periode komt er gaandeweg meer ‘buitenwereld’ in het leventje van je kind. Misschien gaat het wel eens bij een vriendje spelen of bezoekt het de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. Jullie invloed op je kind blijft, maar er komen andere invloeden bij. Op de peuterspeelzaal kan hij bijvoorbeeld woorden oppikken die jullie niet snel zullen gebruiken. Verder is het alleen maar positief dat de wereld van je kind groter wordt. Het biedt je kind kans om nieuwe ontdekkingen te doen.

Klik hier voor meer opvoedtips.