Jij als ouder 3-4 jaar

Tussen de drie en vier jaar wordt de sociale omgeving van je kind steeds belangrijker. De één op één relatie die jij met hem hebt, is niet meer de enige. De buitenwereld krijgt nog meer invloed. Dat kan botsen met jouw ideeën over opvoeden. Aan de ene kant is er jouw overtuiging, bijvoorbeeld doordeweeks geen snoep en geen televisie vóór vijf uur. Aan de andere kant wil je jouw kind geen uitzondering laten zijn als het bij een vriendje speelt die dat wel mag. Blijf thuis trouw aan je eigen principes. Je kind snapt best dat er bij een vriendje andere regels kunnen gelden dan thuis.

Andere idolen

Sommige kinderen gaan ineens andere volwassenen adoreren, zoals de leidster van de peuterspeelzaal. ‘Ja, maar de juf zegt…’. Misschien steekt je dat als ouder, maar ook dat is heel normaal in deze leeftijdsfase.

Karaktertje

Gaandeweg tekenen het karaktertje en de voorkeuren van je kind zich steeds duidelijker af. De maakbaarheid van je kind is beperkt. Als ouder moet je daar mee leren omgaan: je kunt wat bijsturen, maar sommige eigenschappen moet je gewoon accepteren. Ben jij zelf rustig en introvert en krijg je een expressief hittepetitje als kind, dan moet je met die verschillen om leren gaan. Dat is niet altijd gemakkelijk. Misschien moet je ook je toekomstverwachtingen voor je kind bijstellen. Je kind is geen kopie van jezelf. Het hoeft jouw onvervulde dromen niet te verwezenlijken. Hij mag zijn eigen weg gaan.