Jij als ouder 6-9 maanden

Je kind is nu ruim zes maanden en je leven gaat langzaamaan weer zijn normale gangetje. De emotionele hoge toppen en diepe dalen van de eerste maanden vlakken af. Je lichaam vindt een nieuw evenwicht, jullie vinden elkaar op seksueel gebied terug en waarschijnlijk werk je al weer een tijdje. Je begint routine te ontwikkelen in de verzorging van je kind en soms wordt het misschien zelfs wat saai: wéér die poepluier, wéér dat fruithapje maken.

Aandacht voor elkaar


Voor veel ouders is dit het goede moment om weer heel bewust aandacht voor elkaar te hebben. Samen een weekendje weg, samen sporten of een keertje uit eten. Je hoeft geen schuldgevoelens te hebben; het is ook in het belang van jullie kind dat je tijd voor jezelf neemt. Goede ouders zorgen niet alleen goed voor hun kind, maar ook voor zichzelf en voor elkaar.

Ideeën over opvoeding

Iedereen heeft zijn eigen ideeën over het opvoeden van een kind. Die worden onder meer gevormd door je karakter, door je kind en door ‘hoe het vroeger bij jou thuis ging’. Spreek ze door met je partner, om uit te vinden of jullie op één lijn zitten. Zo kun je samen in de praktijk een opvoedingsstijl opbouwen, zonder al te star te zijn. Bijvoorbeeld: in deze maanden gaat je kind kruipen. Wil je hem vanaf het begin verbieden aan de stereo te zitten, of richt je je huis een meter hoger in? In de praktijk werkt een combinatie van die twee het beste: je hoeft niet je hele huis aan te passen, maar het moet natuurlijk wel veilig zijn. In de komende tijd zul je misschien merken dat je voor de eerste keer écht boos wordt op je kind. Niet beredeneerd, pedagogisch mopperen, maar échte irritatie. Geen probleem, jij bent ook maar een mens.