Kinderopvang

Als beide ouders werken of als je alleenstaand ouder bent, dan is het bijna vanzelfsprekend dat je op zoek gaat naar een bepaalde vorm van kinderopvang. Bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of gastouderschap. Er komen allerlei vragen op je af: Hoeveel willen jij en je partner blijven werken? En wat voor soort opvang wil je: familie of toch liever een kinderdagverblijf? Maar wat kost dit en hoeveel kinderopvangtoeslag kun je verwachten? Allemaal vragen die je beter al tijdens je zwangerschap kunt uitzoeken. Je kunt je baby al tijdens je zwangerschap laten inschrijven bij een kinderdagverblijf. Er bestaat namelijk een kans dat je op een wachtlijst terecht komt.

Je kunt je kind al tijdens je zwangerschap aanmelden voor de kinderopvang. Voorwaarden voor toelating staan in de algemene leveringsvoorwaarden van het kinderopvangverblijf. Voor kinderopvang zul je de volgende zaken moeten regelen:

 

  • Allereerst besluiten welke vorm van kinderopvang je kiest.
  • Een kinderopvangverblijf vinden dat plaats heeft voor je kind(eren).
  • Een contract afsluiten met het kinderopvangcentrum of het gastouderbureau.
  • De eventuele bijdrage van de overheid (kinderopvangtoeslag) aanvragen.
  • Vraag je al tijdens de zwangerschap af hoeveel dagen jij en je partner gaan werken. Wat zijn de mogelijkheden van opvang? Wat zijn de kosten?
  • Hoe is het geregeld op het kinderdagverblijf? Krijgen de kinderen er voldoende rustmomenten, hoeveel kinderen zijn er per verzorger?


Kijk voor meer informatie over Kinderopvang in het GGD-dossier.