Kinderziektes

Er is een aantal ziekten waar je kind voor zijn vierde levensjaar last van kan krijgen. Hieronder staan per ziekte de symptomen en of ze besmettelijk [B] zijn.

Pseudo-kroep

De symptomen zijn hoestaanvallen met gierende uithalen, benauwdheid en lichte koorts. De aanvallen komen vooral ’s avonds. Waarschuw je huisarts. Ga intussen met je kind op schoot in een afgesloten badkamer zitten en zet de hete kraan open. Door de vrijkomende stoom gaat je kind na een minuut of tien rustiger ademen.

Waterpokken [B]

De symptomen zijn verkoudheid, en later koorts en rode huiduitslag. Deze vlekken veranderen na een paar dagen in jeukende blaasjes. Voorkom dat je kindje aan de blaasjes gaat krabben, dat veroorzaakt lelijke littekens. Je kan je kindje ’s avonds sokjes om de handen doen. Als de jeuk te erg wordt, neem dan contact op met je huisarts.

De vijfde ziekte [B]

Het eerste symptoom is een felrode uitslag die begint in het gezicht. Het zijn grote en kleine vlekken die op de huid ‘liggen’. Daarnaast is je kindje wat hangerig en kan hij koorts krijgen. De vlekjes verdwijnen na een dag of tien, maar kunnen in de zon of na een heet bad even terug komen.

De zesde ziekte [B]

De symptomen zijn hoge koorts, gedurende drie of vier dagen en soms opgezette klieren. Als de koorts is gezakt, komen er roze vlekjes op de huid. Je kind blijft ongeveer een week ziek.

Roodvonk [B]

De symptomen zijn lichte koorts, keelpijn en roze uitslag, vooral in/rondom de oksels en de liezen. Na een aantal dagen kunnen de amandelen en de tong opzwellen. Dit heet een frambozentong. Roodvonk is een bacteriële ziekte en kan worden bestreden met antibiotica.

Krentenbaard [B]

Krentenbaard is een besmettelijke infectie van de huid. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, meestal de stafylokok. Er ontstaan enkele rode vlekjes en blaasjes met gele pus, meestal rond de neus of mond. De vlekjes kunnen samenvloeien en zich uitbreiden. Als een blaasje openbarst, droogt het in en ontstaat er een honinggele korst. Krentenbaard is besmettelijk totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Zinkolie helpt tegen de eventuele jeuk. Houd de plekjes goed schoon en droog. Krentenbaard gaat binnen één tot drie weken vanzelf over. Toch is het verstandig contact met de huisarts op te nemen. Soms is behandeling wèl nodig.

Koortslip [B]

Een koortslip is een infectie op of in de buurt van de lippen. Er ontstaat een plekje dat jeukt, brandt of pijn doet. Het plekje zwelt op, wordt rood en er ontstaan kleine blaasjes. Na één of twee dagen drogen de blaasjes op en ontstaan er korstjes. Na ongeveer een week is de lip weer genezen. Een koortslip komt vaak terug, meestal op dezelfde plaats. Het kan door zoenen of na aanraking met de vingers worden overgebracht. Baby’s jonger dan vier weken kunnen ziek worden na een contact met een koortslip. Als je kind last krijgt van koorts, sufheid, slecht drinken, braken of demhalingsproblemen, neem dan contact op met de huisarts.

Oorontsteking

Oorontsteking in het middenoor komt veel voor bij kinderen, omdat ze vaker last hebben van ontstekingen aan de keel- en neusamandelen. Baby's en peuters met een oorontsteking trekken of krabben meestal aan hun oor. Ook kunnen ze last hebben van overmatig huilen, prikkelbaarheid, koorts, braken of afscheiding uit het oor. Neem contact op met de huisarts voor een goede diagnose en eventuele medicijnen. Meestal gaat de ontsteking na enkele dagen weer over.

Hersenvliesontsteking (Meningitis) en meningokokken


De symptomen bij pasgeborenen en kleine zuigelingen zijn: slecht drinken, grauw zien, luierpijn, huilen en overgeven. Oudere baby’s en peuters krijgen last van stuiptrekkingen, een pijnlijke huid, luierpijn en nekstijfheid. Dat gaat samen met hoog hard huilen. Je peuter kan alleen rechtop zitten als zijn beide armen als steun achter zijn rug worden geplaatst. Oudere kinderen worden acuut ziek, krijgen hoge koorts, nekstijfheid, sufheid, misselijkheid en hoofdpijn. Als ze liggen, kun je hun benen niet hoger tillen dan 45 graden. Wanneer je kind ook suf wordt en donkerrode vlekjes op zijn huid krijgt die niet wegdrukbaar zijn, duidt dit op bloedvergiftiging (sepsis). Tip: gebruik om de vlekjes weg te drukken een glas in plaats van een vinger. Door de bodem van het glas zie je beter of het vlekje verdwijnt als je er druk op uitoefent. Als je deze symptomen herkent bij je kind, waarschuw dan meteen de huisarts. Of ga direct naar het ziekenhuis.