Ontwikkeling 0-3 maanden

Elk kind volgt zijn eigen, unieke ontwikkeling. De snelheid, de sprongetjes die hij maakt, de volgorde is voor iedere baby anders. Ook hangt veel af van zijn temperament.

Rustig of druk

Er zijn rustige kinderen die graag rondkijken en hun omgeving observeren. Andere baby’s zijn beweeglijker en druk met hun armpjes en beentjes. Het ene kind huilt zachtjes en laat zich makkelijk troosten als hij wordt opgepakt. Het andere huilt steeds driftiger, loopt rood aan en kan niet wachten tot hij zijn voeding krijgt. Dat zijn de kinderen met veel temperament. Voor deze kinderen is het lastiger zich te ontspannen. Ze worden snel afgeleid door prikkels - stemmen, de televisie - en kunnen soms moeilijk in slaap komen omdat ze deze prikkels aan het verwerken zijn. Het is dan ook verstandig om kinderen met veel temperament niet te vaak in een drukke omgeving te laten zijn.

Wat zie ik?

In de eerste weken kan je kind slechts het contrast tussen licht en donker, en felle kleuren onderscheiden. De knalrode nijlpaardknuffel wint het van de ecru-kleurige teddybeer. Om de ontwikkeling van zijn zicht te stimuleren, is een mobile boven de box een goed idee. Ook hier geldt: beter felgroene kikkers dan witte schaapjes. Je kind kan er uren naar staren. Naarmate hij ouder wordt, gaat hij steeds verder en scherper zien. Hij kan jou nu ook zien.

Lichaamstaal

Rond zes weken komt het eerste lachje. Een moment dat vrijwel elke ouder ontroert. Dat voegt weer een nieuwe uitdrukking toe aan het woordenboek van de lichaamstaal, waarover elke baby beschikt. Je baby maakt gebruik van een heel scala aan lichaams- en gezichtsuitdrukkingen. Zo geeft een open blik interesse aan, open handjes ontspanning, gestrekte handjes duiden op een schrikreactie, het knipperen met de ogen is een begroeting en wegkijken het einde van een spelletje.

Bewegen

Al voor de geboorte beweegt je baby zich druk in de baarmoeder. Hij kan duimzuigen, zijn beentjes bewegen en de
handjes open- en dichtdoen. Na de geboorte moet je kindje, door de zwaartekracht, al die bewegingen opnieuw gaan leren. Bewegend leert hij zichzelf en de wereld kennen. De basis voor een goede motorische ontwikkeling wordt in de eerste zes maanden gelegd. Hij strekt zijn armpje uit naar een speeltje en draait zijn hoofd om als hij iets hoort of ziet.

Spenen of duimen

Veel kinderen hebben ook behoefte om te zuigen of te sabbelen als ze geen voeding krijgen. In dit geval is een speen beter voor je kind dan een duim. Duimen is veel moeilijker af te wennen en kan bovendien op lange termijn de stand van de kaken en tanden veranderen. Een speen kun je na verloop van tijd weghalen als je baby slaapt. Eerst ’s nachts, dan ook overdag. Probeer ervoor te zorgen dat je baby voor zijn tweede jaar zonder speen in slaap kan vallen. Dan ademt hij als hij slaapt door zijn neus. Dat is beter omdat de trilhaartjes in zijn neus als een soort filter werken voor de lucht die hij inademt.