Ontwikkeling 3-6 maanden

Het leven van je baby staat nu in het teken van ontdekken en leren. Zo begint hij nu zijn eigen lijfje te leren kennen. Het eerste zijn handjes en voetjes aan de beurt. Ineens beseft je kind dat die grappige roze flapjes, die hij af en toe langs ziet komen, bij hem horen. En dat hij ze zelf kan bewegen. Vanaf dat moment zijn handjes en voetjes onuitputtelijk speelgoed. Ontdekken doet je baby nu vooral met zijn mond. Hij proeft en betast nieuwe voorwerpen door ze naar zijn mond te brengen. Dat kan gevaarlijke situaties veroorzaken! Wees dan ook heel voorzichtig met kleine voorwerpen waarin hij kan stikken.

Imiteren

Je kind leert door jou te imiteren. Hij kijkt bijvoorbeeld naar je gezichtsuitdrukking en probeert het na te doen. Dat kan fantastische spelletjes opleveren, waarbij jullie elkaar na doen: lippen tuiten, verbaasd kijken of knipperen met de ogen. Het kan je kind laten schateren van het lachen! Onbewust maak jij als ouder gebruik van de imitatievaardigheid van je kind. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar een volwassene die een kind eten van een lepeltje geeft. Bij elke lepel dat het kind krijgt aangeboden, ‘hapt’ de volwassene in de lucht.

Prikkels

Je kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het is niet zo belangrijk hoe snel je kindje is, bijvoorbeeld met omrollen. Dat verschilt per kind, maak je daar geen zorgen over. Geef je kind wel prikkels om te bewegen. Doe dit door hem regelmatig anders te leggen of te zetten. Je kind heeft meestal een voorkeurshouding, hij draait bijvoorbeeld vaak zijn hoofd naar rechts. Door aan zijn linkerkant zijn aandacht te trekken leert hij beide kanten op te draaien.

Buikligging

Wissel rugligging en buikligging af. Blijf in verband met de veiligheid wel in de buurt als je baby op zijn buik ligt. Je kind zal misschien niet blij zijn als hij op zijn buik ligt, omdat hij in eerste instantie alleen de grond ziet. Het stimuleert hem echter wel om zijn hoofd opzij te draaien of op te tillen. Het ene kind kan dit eerder dan het andere. Maar als hij deze technieken eenmaal onder controle heeft, is hij weer een stapje verder in zijn motorische ontwikkeling.

Brabbelen

Je kind gaat steeds meer brabbelen. Hij oefent zijn stem en vindt nieuwe klanken uit. Rond deze tijd vindt je baby het heerlijk om naar de stem van papa of mama te luisteren. Varieer zo veel mogelijk: maak een piepstemmetje of zet juist een heel lage stem op, praat zacht en dan weer harder. Op deze manier leert je kind de mogelijkheden van de stem kennen.