Slaaptips 0-2 jaar

In het begin hebben baby’s geen echte problemen met slapen, maar ze hebben wel een eigen ritme! Hierbij houden ze geen rekening met het ritme van jullie als ouders. Van een slaapprobleem is pas sprake als jij als ouder of opvoeder problemen hebt met het slaappatroon van je baby. Wanneer je baby langdurig achter elkaar niet goed slaapt, kan er een chronisch slaaptekort ontstaan. Overdag kunnen daardoor gedragsproblemen optreden.

Mogelijke oorzaken slaapproblemen:

  • Angsten.
  • Ziekte en nare ervaringen waardoor het ritme verschuift: ziekten kunnen een negatieve invloed hebben op het ritme van je baby. Hij krijgt in die periode extra aandacht. Maar als hij dan weer beter is, wil hij natuurlijk graag diezelfde aandacht!
  • Een onrustige woonomgeving: warmte, kou en lichtinval kunnen ervoor zorgen dat je kindje niet doorslaapt.
  • Problemen thuis: spanningen, ruzie en onrust in huis kunnen leiden tot gedragsproblemen bij je kind.
  • Onregelmatig gezinsritme: geen regelmaat kan erg onrustig zijn voor je kind. Je baby kan dan niet rustig afscheid nemen van de dag.


Onderstaande tips kunnen jouw baby helpen met slapen.

Slaaprituelen

Als je baby zes weken oud is, kun je beginnen met een ritueel voor het slapengaan. Doe hem bijvoorbeeld in bad en zet een slaapmuziekje aan. Maak de kamer donker. Al deze signalen leren je kind dat het tijd is om te gaan slapen. Laat hem zo veel mogelijk in zijn bedje slapen. Ook als hij in de box of de wipstoel in de woonkamer in slaap valt, is het verstandig om hem op te pakken en in zijn bed te leggen. In een rustige omgeving slaapt hij beter door.


Inbakeren

Baby’s die erg gespannen zijn en veel huilen, worden vaak rustig als je ze inbakert. Inbakeren is eigenlijk inpakken. Je wikkelt je kind volgens een speciale techniek in een doek, met zijn armen strak langs zijn lichaam. Doordat hij zich
nauwelijks kan bewegen, heeft hij het gevoel dat hij in de baarmoeder zit en dat kalmeert hem. De inbakertechniek is te bekijken op www.ikwordgroter.nl. Om je kind veilig in te bakeren, moet je de techniek volgens de regels uitvoeren. Neem daarom altijd contact op met het consultatiebureau voor uitleg en instructie, voordat je het inbakeren gaat proberen.