Slapen 0-6 maanden

0-3 maanden

In de eerste maanden van zijn leven slaapt je kindje veel. Gemiddeld zo’n achttien uur per dag. Je kind heeft die rust nodig om goed te groeien.

Warm of koud

Om goed te kunnen slapen, moeten beddengoed, kleding en kamertemperatuur goed op elkaar zijn afgestemd. Je kunt in het nekje voelen of je baby het te warm of te koud heeft. Handjes zijn geen goede graadmeter; een baby heeft vaak koude handjes, ook als de rest van zijn lijfje prima op temperatuur is. Kleed je baby niet te warm aan. Een katoenen pyjama, een trappelzak en een dun katoenen dekentje zijn voldoende. Een dekbed is nog veel te warm. Als je de temperatuur in de babykamer tussen de 16 °C en 18 °C houdt, heb je geen kruik nodig. Ventileer de slaapkamer als je kind er niet is. Een baby gedijt het beste in een frisse kamer.

Dag- en nachtritme

Elke baby heeft een verschillende slaapbehoefte. Hoe lang hij doorslaapt, verschilt ook per baby. Als je baby net geboren is, heeft hij nog geen dag- en nachtritme. Hij zal het overgrote deel van de dag en nacht slapen en ongeveer om de 3 uur wakker worden om gevoed te worden.

Een eigen bedje

Natuurlijk wil je jouw kindje graag dicht bij je hebben. Toch is het gevaarlijk om hem bij je in bed te laten slapen.
Je loopt het risico dat je in je slaap op hem gaat liggen of dat hij met zijn hoofd onder de dekens komt. Wil je je kindje graag binnen handbereik hebben, zet zijn wieg of ledikant dan naast je bed. Zo kun je je kind vanuit je eigen bed aanraken.

3-6 maanden

Vast ritueel


Je kindje slaapt nu gemiddeld zestien uur per etmaal. De meeste kinderen slapen op deze leeftijd al ’s nachts door of gaan hier de komende drie maanden mee beginnen. Precieze tijden waarop je kind slaapt, zijn er niet. Het slaapritme
van je kind groeit met hem mee en hij zal overdag steeds vaker wakker zijn. Houd er rekening mee dat je kindje ’s avonds lastiger in slaap valt als het overdag veel prikkels krijgt en veel mensen en drukte om zich heen heeft. Een vast ritueel bij het naar bed gaan, kan je kindje helpen om rustig en slaperig te worden.