Veiligheid in bedje

Voor je baby moet het bedje vooral veilig zijn. Let er op dat de ruimte tussen de spijlen van het ledikant niet groter is dan 6,5 cm. Het matras moet stevig zijn en mag een paar centimeter kleiner zijn dan het ledikant. Dit is handig om de
dekentjes in te stoppen. De ruimte tussen het matras en de binnenkant van het ledikant mag echter niet groter zijn dan 2 cm. Je maakt het bedje kort op, zodat je baby met zijn voetjes bijna bij het voeteneind ligt. Leg zo min mogelijk knuffels in bed. Ook dat is gevaarlijk. Een hoofdbeschermer of kussen wordt afgeraden. Leg hem niet vast in bed.

Warm of koud

Om goed te kunnen slapen, moeten beddengoed, kleding en kamertemperatuur goed op elkaar zijn afgestemd. Je kunt in het nekje voelen of je baby het te warm of te koud heeft. Handjes zijn geen goede graadmeter; een baby heeft vaak koude handjes, ook als de rest van zijn lijfje prima op temperatuur is. Kleed je baby niet te warm aan. Een katoenen pyjama, een trappelzak en een dun katoenen dekentje zijn voldoende. Een dekbed is nog veel te warm. Als je de temperatuur in de babykamer tussen de 16 °C en 18 °C houdt, heb je geen kruik nodig. Ventileer de slaapkamer als je kind er niet is. Een baby gedijt het beste in een frisse kamer.

En verder…

  • Rook niet in het bijzijn van je kind en vermijd ruimtes waar wordt gerookt
  • Kleed je baby niet te warm aan
  • Vermijd situaties die voor je kind erg vermoeiend kunnen zijn, zoals een te drukke omgeving en lange autoritten
  • Geef hem geen slaapmiddelen of andere medicijnen die een slaapverwekkende bijwerking hebben


1-1,5 jaar

Je kind kan zichzelf in bed al makkelijk omdraaien en wordt steeds ondernemender. Natuurlijk staat de bedbodem op de laagste stand, maar mocht je bang zijn dat je kind uit bed valt, leg dan een matras naast het bed op de grond. Als hij valt, dan valt hij zacht. Leg je kind in geen geval vast in bed.

1,5 -2 jaar

Je kind kan zich omdraaien en hijst zich omhoog aan de spijlen. Als je merkt dat hij al bijna uit zijn ledikant kan klimmen, is het verstandig om er een paar spijlen uit te draaien. Het is veiliger dat je kind door dit ‘gat’ uit bed komt, dan dat hij over de rand klimt en misschien hard valt. Of je de deur van zijn kamer nu open of dicht laat: doe áltijd het traphek dicht, als je kind zelf zijn bed uit kan.