Spelen 3-4 jaar

Als je kind groter wordt, heeft hij meer ruimte nodig voor zijn spel. Hollen, springen, klauteren, hinkelen: de meeste peuters doen niets liever. Als je in de stad woont en je kind niet vaak buiten kan spelen, is peutergym een leuk alternatief. Want je peuter heeft het nodig zich uit te leven in zijn spel.

Knutselen

Sommige kinderen zijn enorm actief, willen bijvoorbeeld tenten bouwen of buiten spelen. Andere kinderen zijn veel rustiger, willen het liefst binnen spelen. Stimuleer je buitenkind om ook eens iets rustigs te doen, bijvoorbeeld een spelletje of tekenen. En probeer je binnenkind ook eens naar buiten te krijgen. Pak dat speels aan. Ga bijvoorbeeld samen met je kind naar buiten, of ga fijn samen knutselen. Kijk eens naar de verdeling buitenspeelgoed en knutselspullen. Is die een beetje gelijk? Voor de imitatiespelletjes zijn verkleedkleren een must. En een keukentje kan ook heel bruikbaar zijn. Als je denkt dat je kind overvoerd is met speelgoed, leg je gewoon wat weg. En tover je het een tijdje later weer tevoorschijn.

Wel-doen-speelgoed

Simpel constructiemateriaal, puzzelplankje, spelletjes als memory of domino, prentenboeken, driewieler, kruiwagen, vingerpop, dokterspulletjes, hijskraan, eenvoudige houten trein met spoorrails, boerderijfiguren, kleurboek, schaartje met ronde punten, wasco, speelklei, vingerverf, schoolbord, verkleedspullen, telraam.