Tandjes 3-6 maanden

Meestal verschijnt rond de zesde maand het eerste tandje. Vanaf dat moment zal je kind gemiddeld één keer per maand een nieuw tandje krijgen.

Het melkgebit


Een melkgebit bestaat uit twintig melktandjes en -kiesjes. Je kind kan dus, met onderbrekingen, wel anderhalf tot twee jaar last krijgen van doorkomende tandjes. Het eerste stel kiezen breekt tussen de twaalf en vijftien maanden door, en het tweede stel tussen de twintig en vierentwintig maanden. Raar maar waar: wanneer en hoe de tandjes doorbreken is een kwestie van erfelijkheid. Het kind volgt hetzelfde patroon als één van de ouders.

Pijn

Tanden krijgen kan pijn doen. Je kind kan zich ellendig en geïrriteerd voelen. De pijn komt door de druk die de tandjes uitoefenen op de binnenzijde van het tandvlees. Als het tandje verder naar de oppervlakte komt, wordt de spanning op het tandvlees steeds groter. Het tandvlees kan rood en gezwollen zijn. Als het tandje ‘door’ is, verdwijnt de spanning en de pijn. Je kind kan dus helemaal uit z’n doen zijn. Hij kwijlt veel en wil op alles kauwen. Ook kan hij lichte koorts hebben. De ontlasting kan veranderen van samenstelling (zuurder). Hierdoor kan je kind eerder luieruitslag krijgen. De wang aan de kant waar een tandje doorbreekt, kan rood en warm zijn. Eten kan een naar gevoel zijn voor je kind; soms doet het zuigen aan een fles al pijn. Daarom kan hij eerst blij toehappen, om meteen daarna huilend los te laten.

Tandenpoetsen

Ook al heeft je kind nog maar één tand, poets die één keer per dag, zodra hij verschijnt. Het glazuur van een doorbrekend tandje is nog niet uitgehard en dus heel kwetsbaar. Hoe eerder het glazuur in aanraking komt met fluoride, des te beter. Fluoride voorkomt gaatjes. Goed spoelen en uitspugen doen de meeste kleintjes niet. Gebruik daarom een peutertandpasta. Deze heeft een aangepaste hoeveelheid fluoride. Vanaf zijn tweede jaar kun je dit verhogen naar twee keer per dag. Tandenpoetsen leert je kind spelenderwijs. Met een eigen tandenborsteltje en bekertje kun je leuk spelen. Je kind leert dat tandenpoetsen erbij hoort, als hij jou regelmatig ziet poetsen. Laat hem jou maar lekker nadoen! Maar blijf wel zelf napoetsen tot je kind 10 jaar is.