Veiligheid 3-4 jaar

Je kind speelt en ontdekt er lustig op los. En aan jou de zware taak om te voorkomen dat hij hierbij iets breekt, kneust of beschadigt. Of niet? Overbezorgdheid en je kind alles verbieden, kunnen hem in zijn ontwikkeling belemmeren. Bovendien leert hij soms beter van zichzelf dan van jou. Jij kunt twintig keer zeggen dat hij niet te hard mag rennen. Maar hij zal waarschijnlijk pas afremmen, nadat hij een keer flink onderuit is gegaan. Ook al lijkt je kind steeds verstandiger te worden, houd alle veiligheidsaanpassingen die je in je huis hebt gedaan nog maar even aan. Ook jouw kind kan immers compleet onvoorspelbare acties uitvoeren.

Wil je meer informatie over veiligheid? Vraag dan op het consultatiebureau naar de veiligheidskaarten. Deze bevatten tips die passen bij de leeftijd van je kind.

Veilig reizen

Jonge kinderen, kleiner dan 1 meter 35 en jonger dan drie jaar, vervoer je in de auto in een goedgekeurd kinderstoeltje. Maar als je kind tussen de 15 en 36 kilo weegt, kun je een zittingverhoger gebruiken. Je kind kan dan de normale autogordel dragen, want dankzij de zittingverhoger loopt de gordel niet langs de hals, maar over de schouder. Een zittingverhoger met (afneembare) rugleuning geeft een betere zithouding en biedt betere bescherming. Kijk voor meer informatie over veilige kinderzitjes op www.kinderzitjes.nl.