Veiligheid 9-12 maanden

Kijk eens rond in je woonkamer. Naar al die leuke snuisterijen op de salontafel en die mooie vazen, planten en beelden op de vensterbank. Nou, je kind ziet ze ook! Nadat je eerst de hele grond kindveilig hebt gemaakt, is het nu tijd om tot anderhalve meter hoogte alles onder de loep te nemen. Ook buiten moet je er rekening mee houden dat je kind steeds mobieler wordt. Kijk dus uit voor die drukke straat en voor water.

Volhouden

Je kind luistert op deze leeftijd absoluut niet naar je, wanneer je hem iets verbiedt. Toch is het goed om dit wel te doen. Duidelijk ‘nee’ zeggen en zijn hand weghalen van de plek des onheils, is iets waar hij aan moeten wennen. Nu snapt hij nog niet wat je van hem wilt, maar over een paar maanden weet hij dat wel. Alleen is de kans groot dat hij je dan lachend aankijkt en het tóch doet. Blijven volhouden. Ter geruststelling: hij kan prima in de box als je geen tijd hebt om hem door het hele huis achterna te zitten.

Wil je meer informatie over veiligheid? Vraag dan op het consultatiebureau naar de veiligheidskaarten. Deze bevatten tips die passen bij de leeftijd van je kind.

Veilig reizen

Als je kindje goed zelfstandig kan zitten en tussen de negen en achttien kilo weegt, kun je het best kiezen voor een kinderautostoel. Deze autostoeltjes hebben vaak meerdere standen en je kunt het stoeltje gewoon met de rijrichting mee plaatsen. Zet het zitje met de autogordel of een ISOFIXbevestiging vast en zorg dat het hoofd van je kindje voldoende steun krijgt. Het hoofdje mag niet op de rand van de rugleuning van het stoeltje leunen of er bovenuit steken. Vervang het stoeltje altijd als je een botsing hebt gehad.