Wassen en verschonen

Een schone omgeving, schone kleding en een schoon lichaam behoeden je kind voor infecties. Omdat hij nog zo klein is, heeft hij nog niet voldoende weerstand opgebouwd. Aandacht voor hygiëne is dan ook erg belangrijk.


In bad

Als je baby nog klein is, zijn er drie mogelijkheden om je kindje te baden. De eerste is een tummytub, een soort emmer waar je je baby tot aan zijn kin in kan laten zakken. De filosofie achter de tummytub is dat de kleine ruimte je kind het gevoel geeft dat hij weer in de baar-

moeder ‘rondzwemt’. Wat ook veel wordt gebruikt, is het kinderbad. Deze heeft de vorm van een normaal bad en staat meestal op een standaard, zodat je niet te diep hoeft te bukken. Je kunt ook samen met je baby in een groot bad of onder de douche gaan. Dat is gezellig én je kunt hem makkelijk vasthouden. Er moet dan wel een tweede volwassene in de buurt zijn die het kind na het bad van je kan overnemen. Droog je kind als eerste af: zo’n kleintje koelt snel af.

Bij de hand

Let er op dat het water op lichaamstemperatuur is. Door je elleboog in het water te steken, voel je of de temperatuur goed is. Houd een handdoek, cape of badjas bij de hand om je kind in te wikkelen, zodra je hem uit bad haalt. Hij kan zichzelf namelijk nog niet warm houden. Zorg dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik staat. Want zodra je kindje in bad of in de tummytub zit, kun je hem onder geen beding alleen laten.

Wassen

De huid van je baby is erg kwetsbaar. Het is dan ook verstandig om aan het dagelijkse badje wat medicinale olie toe te voegen. Pas op, want je kind wordt er wel glibberig van. Je wast de billen en de huidplooien, waar vuiligheid kan zitten, met een beetje zeep. Shampoo ruikt lekker, maar een keer in de week de haren wassen is voldoende.

Afdrogen

Als je je kind na het baden of douchen afdroogt, let er dan op dat de huidplooien en de navel goed droog zijn. Als de huid nat op elkaar zit, kan het niet meer ademen en gaat het broeien. Hierdoor ontstaan rode plekken, ook wel smetplekken genoemd. Als je merkt dat je kindje hier toch last van heeft, smeer dan regelmatig zinkzalf op de plekken totdat het over is. Vergeet bij het afdrogen de geslachtsorganen niet!