Ziek zijn

Het is nooit leuk, maar je komt er helaas niet onderuit. Je kindje wordt af en toe ziek. Hier bespreken we de meest voorkomende symptomen en bekendste kinderziektes.

De symptomen

Er zijn verschillende symptomen die erop duiden dat je kind een bepaalde ziekte onder de leden kan hebben. Hier staan de meest voorkomende.

Koorts

Als de lichaamstemperatuur van je kind hoger is dan 38°C, dan heeft hij koorts. Vooral bij kleine kinderen kan de koorts ineens heel hoog zijn en kort daarop weer zakken. Kleed je kind niet te warm aan en geef hem alleen een dun extra dekentje als hij het koud heeft of rilt. Als je kind ouder is dan drie maanden, kun je hem eventueel paracetamol in zetpilvorm geven. Is de koorts hoger dan 40°C of houdt hij langer dan drie dagen aan, neem dan contact op met de huisarts. Doe dat ook als je kind een erg zieke of suffe indruk maakt en wanneer jij erg ongerust bent. Als je baby jonger is dan drie maanden, is het verstandig om bij koorts meteen een huisarts in te schakelen.

Diaree

Diarree kan gevaarlijk zijn, omdat het uitdroging kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je kind veel drinkt. Minstens één glas vocht per ontlasting, in kleine slokjes. Vermindert de diarree niet binnen twee dagen, bel dan je huisarts. Als je baby jonger is dan drie maanden, is het verstandig om bij diarree meteen een huisarts in te schakelen. Geef je kind, om uitdroging te voorkomen, ORS opgelost in water. Het is verkrijgbaar bij drogist en apotheek. ORS is een middel om zouten en mineralen in je lichaam weer aan te vullen. Er is speciale ORS voor kinderen.

Overgeven

Overgeven zorgt net als diarree voor uitdroging. Als je kind veel moet overgeven in korte tijd, geef hem dan kleine slokjes drinken. Je kan wat suiker oplossen in water en dat met een theelepeltje voeren. Heeft je kind behalve overgeven ook last van diarree of aanhoudende buikpijn, schakel dan je huisarts in. Als je baby jonger is dan drie maanden of een erg zieke indruk maakt, is het verstandig om bij herhaaldelijk overgeven meteen een huisarts in te schakelen.

Hoesten

Van hoesten krijgt je kind een pijnlijke keel. Je kunt het beste contact opnemen met de huisarts als de hoest langer dan twee weken aanhoudt, steeds weer terugkomt of samen met andere klachten optreedt. Als je baby jonger is dan zes maanden, is het verstandig om bij hoesten eerder de huisarts in te schakelen.

Vlekken en blaasjes

Vlekken en blaasjes kunnen duiden op een kinderziekte, een allergische reactie of eczeem. Daarom is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Hij kan vaak aan de soort uitslag en de plekken van de uitslag, zien wat er met je kindje aan de hand is.

Jeuk

Uitslag, eczeem of insectenbeten kunnen erg gaan jeuken. Probeer eerst de oorzaak van de jeuk te achterhalen en die weg te halen. Voorkom dat je kindje gaat krabben op de jeukende plaatsen. Vraag eventueel bij drogist of apotheek om jeukverzachtende middeltjes.