Blind, slechtziend

Als je kind niet goed ziet, leidt dat tot allerlei vragen. Wat is er precies aan de hand? Gaat het over? Wat zijn de gevolgen voor de ontwikkeling? Kan onze slechtziende dochter naar een gewone school? Kan mijn blinde zoon sporten?

Of je kind blind is of slechtziend, is soms moeilijk te bepalen. Er is wel een globale indeling.

 

  • Slechtzienden zien minder dan 30%, hun gezichtsveld is kleiner dan 30 graden (normaal is 140 graden). Ook met een bril of lenzen kunnen zij niet goed zien.
  • Mensen die kleuren niet goed van elkaar kunnen onderscheiden, worden kleurenblind genoemd. Deze mensen worden ook ingedeeld bij de categorie slechtzienden.
  • Mensen die maatschappelijk blind zijn, zien minder dan 5%, hun gezichtsveld is kleiner dan 10 graden. Zij zien nog wel licht. Ook kunnen zij de omtrek van mensen en voorwerpen zien.
  • Mensen die totaal blind zijn zien helemaal niets, ook geen licht.


Blind- of slechtziendheid bij jongeren kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een erfelijke oogaandoening of een ongeval. Maar ook door een infectie tijdens de zwangerschap.

Verschillende vormen

Er zijn verschillende vormen van slechtziendheid. Sommige jongeren zien alles wazig. Anderen hebben het gevoel alsof ze door een koker kijken. Er zijn ook kinderen die beter zien bij schemerlicht dan bij fel licht. Anderen kunnen in de schemering juist niets meer zien.

Onderwijs

Slechtziende en blinde jongeren gaan gewoon naar school. Natuurlijk kan een blind kind niet lezen wat de docent op het bord schrijft, maar dat kan de docent ook vertellen. En slechtziende jongeren gaan soms vooraan in het lokaal zitten, dichterbij het bord. Zo zijn er nog meer trucs, aanpassingen, hulpmiddelen en voorzieningen waardoor veel slechtziende en blinde jongeren mee kunnen doen op school. Er zijn bijvoorbeeld schoolboeken in braille of digitaal, die jongeren met een speciale laptop kunnen lezen. Jongeren die slechtziend zijn gebruiken soms een loep, boeken met extra grote letters of de laptop. Ook krijgen ze begeleiding van een speciale docent: een ambulant onderwijskundig begeleider (aob-er). Hij ondersteunt de leerling en de leraar van de school bij allerlei vragen en problemen.

Speciaal onderwijs

Er zijn ook best veel slechtziende en blinde jongeren voor wie een reguliere school toch te moeilijk is. Bijvoorbeeld omdat het tempo te hoog ligt. Dan gaat een kind naar het speciaal onderwijs. Op deze speciale scholen wordt dan bijvoorbeeld het tempo of de lesmethoden aangepast voor iedere leerling. Ook zitten er een stuk minder leerlingen in één klas: ongeveer zeven tot negen. De leraar heeft dus meer tijd en aandacht voor iedere leerling. Verder studeren na de middelbare school kan natuurlijk ook. Slechtziende en blinde studenten kom je op alle mogelijke opleidingen tegen: van mbo tot universiteit.

Links over dit onderwerp

www.blindenslechtziend.nl

Website voor blinde en slechtziende kinderen met allerlei praktische informatie

www.oudersenrugzak.nl
Voor meer informatie over speciaal onderwijs of budget voor extra ondersteuning als je kiest voor het reguliere onderwijs.

www.sonokids.nl
Computerspelletjes met geluid voor blinde en slechtziende kinderen en jongeren

www.nsgk.nl
Website van de Nederlandse Stichting voor het gehandicapte kind

www.sensis.nl
Sensis is een organisatie voor blinde en slechtziende mensen. Zij kunnen jou helpen bij het vinden van antwoorden op vragen rond opvoeding, onderwijs en persoonlijke ontwikkeling. Zij hebben een speciaal team dat kinderen en jongeren helpt zo zelfstandig mogelijk te functioneren binnen de eigen omgeving

www.bartimeus.nl
Organisatie voor mensen die slechtziend of blind zijn

www.viziris.nl
Netwerkorganisatie voor mensen met een visuele beperking

www.nvbs.nl
Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden

www.geleidehondgebruiker.nl
Site van de Landelijke Vereniging Geleidehondgebruikers

www.visio.nl

Organisatie voor revalidatie en training van mensen met een visuele beperking

www.eduvip.nl
eduVIP geeft digitale ondersteuning aan het onderwijs van leerlingen en studenten met een visuele beperking in het speciaal onderwijs en het reguliere onderwijs.