Eenoudergezin

Je kunt er bewust voor kiezen of het kan je overkomen: je wordt een alleenstaande ouder. Je staat alleen voor de taak om je kind op te voeden en alles te regelen wat er bij een huishouden komt kijken. Dat is nogal wat! Als je in je eentje de zorg op je neemt voor één of meerdere kinderen, loop je tegen een aantal problemen aan. Buiten de moeilijkheden die in ieder gezin kunnen voorkomen, zijn er zaken waar je anders minder mee bezig zou zijn.

Verdeel je tijd

Om in je eentje een heel gezin draaiende te houden, heb je nogal wat organisatievermogen en flexibiliteit nodig. Waar in andere gezinnen twee mensen zijn die de taken verdelen, moet jij alles zelf doen. Zorg daarom voor een goede agenda. Als je je dagen efficiënt indeelt, zul je zien dat je nog tijd overhoudt om samen met je zoon of dochter iets te ondernemen. Wees bovendien niet bang om anderen in te zetten en het jezelf zo iets makkelijker te maken. Heb je steun nodig? Zoek dat dan niet bij je kind maar ergens anders. Bij een goede vriend of vriendin bijvoorbeeld. Ook kun je altijd terecht bij speciale steungroepen voor alleenstaande ouders.

Contact met beide seksen


Voor je kind is het belangrijk belangrijk dat het contact heeft met mensen van beide geslachten. Het is dan ook goed als hij zo nu en dan tijd doorbrengt met een van jouw goede vrienden of vriendinnen, een buurman of -vrouw of een oom of tante.

Zorg voor jezelf

Je kind heeft veel meer aan een ouder die zich goed voelt, dan aan ééntje die zichzelf helemaal wegcijfert. Denk daarom ook regelmatig aan jezelf en aan je eigen conditie. Laat je de leuke dingen niet ontnemen. Plan bijvoorbeeld eens een lekker weekendje weg met een goede vriend of vriendin. Het is heerlijk om zo nu en dan de boel de boel te laten en jezelf lekker te verwennen. Zo kun je er weer een tijdje tegen.
Links over dit onderwerp

www.ouderalleen.nl

Website met veel informatie en tips voor alleenstaande ouders. Van praktische zaken tot vakanties en uitjes en een forum.

www.1ouder.nl

website met veel informatie en tips voor alleenstaande ouders. Met praktische zaken maar ook de mogelijkheid tot chatten, het vinden van een partner en vakantiebestemming