Zorg voor de jonge mantelzorger

Als een ouder binnen het gezin ziek is of een beperking heeft, dan dan wordt je kind vaak geconfronteerd met informatie rondom ziekte en praktische huishoudelijke zaken waar hij qua leeftijd misschien niet aan toe is. Deze kinderen en jongeren worden vaak vroeg zelfstandig en hebben een (té) groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ook als je kind niet veel extra’s in het huishouden hoeft te doen, is de situatie anders dan anders.


Ondersteuning voor je kind


Als je kind meehelpt in het huishouden en in de zorg voor de ouder met een ziekte of beperking, dan is je kind een jonge mantelzorger. In deze situatie kan je zoon of dochter te maken hebben met onzekerheid, gevoelens van angst, verdriet en eenzaamheid. Daarom is het goed om samen te kijken naar ondersteuningsmogelijkheden voor je kind. Ondersteuning toegespitst op de belevingswereld, de leeftijd en de situatie van de jonge mantelzorger.

De zorg voor een kind of jongere, verschilt van die van volwassen mantelzorgers. Volwassen mantelzorgers hebben bijvoorbeeld levenservaring.

 

 • Voor volwassen mantelzorgers bepaalt het mantelzorger-zijn een deel van hun leven. Voor jonge mantelzorgers blijft het effect levenslang
 • Volwassen mantelzorgers worden als zodanig sneller (h)erkend. Jonge mantelzorgers zijn minder zichtbaar
 • Volwassen mantelzorgers komen sneller via steunpunten en andere organisaties aan ondersteuning. Jonge mantelzorgers vragen ondersteuningsvormen afgestemd op hun leeftijd


Gevolgen jonge mantelzorger


Waarom is het zo belangrijk om een kind dat meehelpt zorgen goede ondersteuning te bieden? Een kind kiest niet voor het zorgen: het is een (noodzakelijk) onderdeel van zijn leven. Omdat een kind niet zonder meer los kan komen van de situatie, kunnen zich problemen voordoen. Het wordt in ieder geval steeds duidelijker dat de gevolgen voor jonge mantelzorgers groot kunnen zijn:

 

 • vermoeidheid, concentratieproblemen en schoolverzuim
 • teruggetrokken gedrag en isolement ten opzichte van leeftijdgenoten
 • agressief gedrag en sociale problemen
 • lichamelijke klachten door spanningen (psychosomatische klachten)


En op latere leeftijd:

 

 • meer moeite met relaties en seksualiteit
 • gestoorde loopbaan op school of in het werk
 • vaker depressief


Geef erkenning

Is je kind een jonge mantelzorger of ken je een kind of jongere die dit is? Bied dan een luisterend oor en geef tips om het leven wat gemakkelijker te maken. Erkenning van de situatie is belangrijk. Voor een kind hoeft het zorgen op zich geen probleem te zijn. Maar erkenning dat zijn situatie anders dan anders is, geeft ruimte om zaken bespreekbaar te maken.


Tips voor de jonge mantelzorger

 

 • Zorg goed voor jezelf: neem de tijd om te gaan sporten, om te gaan met vrienden en vriendinnen en je hobby’s te blijven doen.
 • Neem iemand in vertrouwen: zorg dat iemand die je leuk vindt en vertrouwt op de hoogte is van de thuissituatie. Geef op tijd aan als iets niet goed gaat, als het niet lekker loopt of als je zelf last van de situatie heb.
 • Praat met andere jonge mantelzorgers. Er zijn veel websites voor jonge mantelzorgers. Zowel algemeen als voor specifieke ziektes of beperkingen.


Links over dit onderwerp

www.brusjes.nl
Website speciaal voor broers en zussen van kinderen met een ziekte en/of een beperking. We noemen die broers en zussen ook wel brussen.

www.brainkids.nl
Website voor kinderen met een aangeboren hersenletsel of voor kinderen die iemand kennen met deze aandoening.

www.familievan.nl
De website biedt ondersteuning aan jongeren tussen de 16 en 25 en volwassen vanaf 25 jaar die een partner, vader, moeder, broer, zus, vriend of vriendin hebben met psychische problemen. Je vindt op deze site onder andere: informatie over psychische problemen; tips; verhalen van andere jongeren; bijeenkomst in chatbox voor partners of broers en zussen van; e-mailcoaching door een deskundige; informatie over hulp en steun zoeken; ervaringen uitwisselen met andere jongeren op het forum

www.fawaka.nu
Fawaka is de organisatie voor jonge mantelzorgers in Friesland. Deze site biedt algemene praktische informatie voor jonge mantelzorgers in het hele land.

www.funcare4kids.nl
Funcare4kids organiseert speciale ‘Fundagen’ waarbij kinderen uit gezinnen waar het anders loopt, in het zonnetje wordt gezet. Alle aandacht gaat naar de jonge mantelzorger die even alle zorgen aan de kant zetten.

www.vokk.nl
Website van de vereniging ouders, kinderen en kanker

www.jongerenzorgen.nl
Op deze site lees je informatie over mantelzorg. Je kunt je verhaal kwijt, een test doen, reageren of je aanmelden voor een fundag. Op een fundag ontmoet je jongeren die weten wat het is om te zorgen.

www.kansplus.nl
KansPlus, Belangennetwerk verstandelijk gehandicapten is een vereniging voor mensen met een verstandelijke handicap, hun ouders, broers, zussen en andere naasten. KansPlus staat mensen met raad en daad bij.

www.kopstoring.nl
Website voor jongeren met een ouder met psychische problemen

www.ikbenjongenikzorg.nl
Op deze website lees je meer over de jonge familie zorger ofwel jfz'er. Maar kom je ook in contact met andere jfz'ers. Naast informatie kun je chatten met lotgenoten en de consulenten jonge familie zorgers. Ook kun je berichten achterlaten op het prikbord en emailcoaching krijgen van een van de consulente jonge familie zorgers.

www.kopopouders.nl

KopOpOuders.nl is er voor alle ouders met psychische stress of verslaving en hun partner. De site geeft antwoord op vragen als ‘Kan ik de kans op problemen bij mijn kind verkleinen?’. Ook kun je anoniem een online groepscursus volgen, via de e-mail advies vragen en het forum bezoeken.