Omgaan met seks

In de pubertijd ligt alles rondom seksualiteit gevoelig. Dit is de tijd van razende hormonen en veranderingen in lijf en hoofd. Als ouder kun je behoorlijk geconfronteerd worden met de veranderingen bij je puberkind. Je zoon of dochter maakt nu zoveel veranderingen door, dat hij soms zelf niet meer weet wat hij ermee aan moet. De pubertijd kan voor zowel de puber als voor de ouders een emotionele achtbaan zijn.

Lichamelijke en geestelijke veranderingen

De belangrijkste zichtbare veranderingen vinden plaats op lichamelijk gebied. Vanaf een jaar of elf raken kinderen in de pubertijd. Jongens zijn over het algemeen wat later dan meisjes. Er treedt een aantal veranderingen op zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied. In de pubertijd komen de eerste verliefdheden om de hoek kijken. Je kind zoekt naar mogelijkheden om contact te leggen met de andere sekse of ontdekt dat hij of zij misschien wel verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht.

Openheid

De ontdekkingsreis naar de mogelijkheden op seksueel gebied is geen makkelijke reis. Ouders kunnen hierin een belangrijk rol spelen. Als je als ouder een goede band hebt met je kind, geef je hem de gelegenheid om dingen te komen vragen. Openheid over seksualiteit met bijbehorende grenzen, voor- en nadelen, eigen mening over wat je wel of niet prettig vindt en voorbehoedsmiddelen, zorgt er vaak voor dat jongeren later met seks beginnen. En als ze al seks hebben, gebruiken ze vaker voorbehoedmiddelen.

Praten met je kind over seks?

Het is dus belangrijk om met je puber te praten over seks. Dat is niet gemakkelijk, want het is een lastig onderwerp. Je puber zit niet altijd te wachten op een gesprek over seks. Daarom is het ook belangrijk om niet te wachten totdat je ziet dat je kind zich opeens aan het ontwikkelen is. Als je vanaf jongs af aan al op een natuurlijke manier over seksualiteit en het lichaam praat, is het in de pubertijd eenvoudiger.

Enkele tips

 

 • Praten over seks is iets wat altijd doorgaat. Je bent niet klaar na een of twee gesprekken.
 • Geef serieus antwoord op een vraag van je kind. Als je lacht om zijn vraag, neem je hem niet serieus en hij zal zichzelf wel twee keer bedenken om nog een keer bij je te komen met een vraag.
 • Neem zelf ook initiatief om over seks te praten naar aanleiding van een film, liedtekst, seksuele voorlichting op school of iets dat is voorgevallen op school, in de buurt of in het nieuws. Videoclips vormen vaak een prima aanleiding om over seks te praten.
 • Houd het luchtig. Zorg dat de sfeer open blijft en niet beladen wordt door alleen maar over negatieve aspecten van seks te praten.
 • Geef als één van de belangrijkste punten aan dat grenzen bij seks essentieel zijn. Zowel de eigen grenzen (niets doen wat je niet wilt) als de grenzen van een ander (niets doen wat de ander niet wilt).
 • Leer jongens dat meisjes meer zijn dan een lustobject.
 • Leer meisjes dat jongens ook onzeker kunnen zijn en niet altijd alles weten over hoe het moet.
 • Bespreek de leuke én de niet leuke kanten van seks.
 • Geef ruimte om over de emotionele kanten van seks te praten, als je puber dat wilt.
 • Houd het onderwerp breed: seks is meer dan met elkaar naar bed gaan en ‘de daad’ doen. Ook knuffelen, zelfbevrediging, vrijen, homoseksualiteit, intimiteit, horen erbij.
 • Praten over seksualiteit is belangrijk, het laten zien ook. Natuurlijk niet het vrijen zelf, dat is iets wat binnen de privésfeer van personen valt. Maar door als ouders elkaar te knuffelen of een zoen te geven, laat je je kind zien dat warmte en liefde in een relatie ook zichtbaar kan zijn.
 • Het kan handig zijn om je puber attent te maken op websites waarop goede informatie over seks te vinden is. Op die manier kan hij zijn vragen ook kwijt bij iemand die niet zo nauw bij hem betrokken is.


Je staat er niet alleen voor


In de pubertijd krijgen kinderen op school ook seksuele voorlichting. Tijdens deze lessen gaat het vooral om de technische zaken, zoals de werking van de geslachtsorganen, wat is de menstruatie en wat gebeurt er als een vrouw zwanger is. Ook (on-)veilige seks en de eventuele gevolgen komen aan bod. Daarnaast leren pubers ook veel van elkaar. Onderling worden ervaringen uitgewisseld en wijzen ze elkaar op tijdschriften en sites waar informatie te vinden is. Er zijn veel leuke en informatieve sites waar jongeren (anoniem) vragen kunnen stellen. Ook informatieve filmpjes, animaties en ervaringsverhalen zijn op internet terug te vinden.

Links over dit onderwerp

www.seksualiteit.nl
Website voor betrouwbare informatie over relaties en seksualiteit. Met van alles over de leuke en soms ook minder leuke kanten van seks.

www.sexwoordenboek.nl

Informatie over liefde en seksualiteit, op een zo open mogelijke manier, zonder pornografisch te zijn. De site richt zich met name op jongeren.

www.vrijlekker.nl
Persoonlijke training over veilig vrijen, condoomgebruik en het doen van een SOA of HIV-test. Gericht op jongeren tussen de 16 en 24 jaar.

www.zoenenenzovoort.nl
Website over relaties en seksualiteit. Bedoeld voor ouders en begeleiders van jongeren met een handicap

www.netdokter.nl
Website met informatie over gezondheid en ziekte, jij en je lijf, relaties en seks, piekeren en problemen, drank, drugs en roken.

www.nvsh.nl

Website met informatie over seksualiteit, seks en maatschappij, opinie en hulp.

www.beinggirl.nl

Website voor meiden met informatie over je lichaam, gedachten, schoonheid, seks en relaties, games, muziek en advies.