Omgaan met tienerzwangerschap

Je dochter of je zoon vertelt je dat er een baby op komst is. Daar kun je als ouder behoorlijk van schrikken. Allerlei vragen komen op je af: Wil je dochter of zoon de baby houden? En hoe moet dat nu met school? Alhoewel bijna alle ouders wel uitzien naar hun eerste kleinkind, is het ook confronterend. Elke ouder zal anders reageren op het nieuws.

Wat je kind ook beslist, het is in ieder geval belangrijk dat de jonge ouders ondersteuning krijgen uit hun omgeving. Op die manier kunnen ze een goede beslissing nemen over het wel of niet houden van het kind, maar ook over hun toekomstbeeld met een kind. Als ouder heb je hier invloed op, ook al kan dit leiden tot spanningen. Belangrijk is in ieder geval dat je op een goede manier de rol van opa of oma op je kunt nemen. Vertel bijvoorbeeld iets meer over je eigen zwangerschap en bevalling(en).

Praktische ondersteuning

Als je zoon of dochter vader of moeder wordt, is het ook verstandig om voor jezelf te kijken in hoeverre je praktische ondersteuning kan bieden. Vragen waarover je kunt nadenken:

 

  • Wil je bij de bevalling zijn als je zoon of dochter dat goed vindt?
  • Wil je ook aangifte van geboorte doen en voogd zijn als je eigen kind jonger is dan zestien jaar?
  • Als jonge ouder moet je kind waarschijnlijk veel formulieren invullen. Wil je daarbij helpen?
  • Wil je je kind financieel ondersteunen of wil je oppassen?
  • Wil je dat de jonge ouders bij je in huis gaan wonen, welke afspraken maak je hiervoor en is je huis wel ‘kindproof’?


Dit allemaal betekent natuurlijk niet dat je als jonge opa en oma alleen maar zorgen hebt. Als opa en oma heb je een andere rol dan toen je zelf opvoeder was. Nu kun je je kleinkind verwennen en af en toe meenemen tijdens dagjes uit. En af en toe kun je je zoon of dochter misschien voorzien van handig advies.

Bij het FIOM kun je als opa of oma begeleiding krijgen in deze nieuwe situatie. Hier kun je ook terecht voor vragen.

Wil je meer informatie of heb je behoefte aan een gesprek? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Links over dit onderwerp

www.tienermoeders.nl
Website voor zwangere meiden en jonge moeders. Ook jonge (aanstaande) vaders en jonge opa’s en oma’s kunnen hier terecht. Op tienermoeders.nl kom je met elkaar in contact, lees je ervaringen van andere jonge moeders en vind je praktische informatie.


www.fiom.nl
De Fiom is een landelijke organisatie die psychosociale hulpverlening, informatie en advies, cursussen en informatie-avonden geeft op de onderwerpen: onbedoelde zwangerschap en tienerouderschap; zwangerschapsverlies en ongewenste kinderloosheid; afstand doen van een kind, geadopteerd zijn, adoptieouder zijn en zoekacties naar familieleden.


www.rng.nl
De Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit, doet onderzoek, ontwikkelt voorlichtingsprogramma's en heeft een eigen InformatieCentrum op het gebied van seksualiteit.


www.vbok.nl

De VBOK is een organisatie die moeder, vader en ongeboren kind gelijkwaardig betrekt in voorlichting en hulpverlening bij onbedoelde en/of ongewenste zwangerschap en na zwangerschapsverlies.