Dood, rouw

Een van de ergste dingen die een puber kan overkomen, is het overlijden van iemand in de directe omgeving. Dan is het erg belangrijk dat je als volwassene een veilige omgeving biedt. Een met liefde, opvang en ruimte om te mogen rouwen.

Verschillende reacties

Hoe je kind reageert op de dood, hangt af van veel verschillende factoren. Bijvoorbeeld de leeftijd, geloof en de cultuur waarmee het opgroeit en de daarbij behorende gebruiken en rituelen. Ook de reactie van de omgeving in het omgaan met het verlies en het eigen karakter van het kind, spelen een grote rol. Sommige jongeren praten er graag over, anderen kroppen dingen op of verwerken het in zichzelf.

Optimaal ondersteunen

Het is in ieder geval belangrijk om je kind goed te ondersteunen tijdens het rouwproces. Praten over hoe het zich voelt en wat het doormaakt. Dan doorloopt het globaal de fasen van het rouwproces. Er zijn geen richtlijnen voor de duur van een fase of voor de begrenzing ervan. Zelfs de volgorde waarin het kind de stappen doorloopt, verschilt per persoon. Het begint met afscheid nemen van de persoon die overleden is. Vaak is dat een hectische periode. Informatie geven over wat er is gebeurd en gaat gebeuren is dan belangrijk. Informatie geeft houvast.

Gevoelens delen

Vervolgens komt er een moment waarop je kind met zijn gevoelens in aanraking komt. Hij wordt geconfronteerd met het gemis op allerlei momenten: aan tafel, in het weekend, bij de sportclub. Herinneringen, beelden, gevoelens, verhalen: het is prettig en belangrijk om die samen te delen. Het zorgt ervoor dat je kind rustig afscheid kan nemen. Het verdriet wordt minder en krijgt een eigen plek. Daarna kan je kind weer vooruit kijken en denken aan de toekomst.

Ruimte om verdriet te tonen

Soms zijn er perioden dat je niets merkt aan je kind. Even later heeft het verdriet. Het zijn onverwachte dingen die het verdriet weer op kunnen rakelen. Soms zal je kind relatief snel weer uit zijn verdriet kunnen stappen, andere keren duurt het langer. Het is in ieder geval erg belangrijk om ruimte en begrip te bieden. Een puber is toch al een vat vol tegenstrijdige gevoelens. De dood van een belangrijk iemand in zijn omgeving, zorgt voor nog meer storm in het lijf en hoofd. Praten over hoe je je voelt, is niet iets wat een puber gemakkelijk doet. Als je puber zijn gevoel laat zien, ook al is dat na lange tijd, neem er dan de tijd voor. Heb je het idee dat je kind vastloopt? Zoek dan hulp. Misschien wil of kan je kind zijn verdriet niet met jouw delen? Misschien sta je te dichtbij of heb je zelf veel verdriet. Kijk met elkaar of er iemand is die je kind vertrouwt en bij wie hij zich veilig voelt.

Professionele hulp


Er zijn ook jongeren die gebaat zijn bij professionele hulp. Dit kan een lotgenotengroep zijn of een therapeut. Een kind kan het prettig vinden om met iemand te praten die los staat van het gezin. Iemand die er speciaal voor is om hem te helpen bij het rouwproces en alles wat daarbij komt kijken. Het voelen van het verlies, herkennen van verschillende gevoelens en ermee omgaan. Met behulp van verschillende technieken en materialen zal een deskundige je kind begeleiden.

Links over dit onderwerp

www.in-de-wolken.nl
In de Wolken richt zich op verlies situaties die ontstaan door het overlijden van een belangrijke persoon. Er worden brochures, boeken en andere materialen ontwikkeld voor rouwenden. Hoewel In de Wolken zich richt op alle rouwenden, is de site met name gericht op rouwende kinderen en jongeren.

www.achterderegenboog.nl
Voor kinderen en jongeren die van dichtbij te maken hebben (gehad) met het overlijden van een dierbare. Specifieke informatie per leeftijdscategorie. Ook informatie voor ouders, hulpverleners en leerkrachten.

www.rouw.nl
Algemene site met informatie over alles wat bij een uitvaart komt kijken.