Moeite met contact maken

Heeft je kind moeite met vrienden maken? Voor veel jongeren is het niet zo eenvoudig om op iemand af te stappen en iets te vragen. Er is niet één specifieke oorzaak waarom een kind het moeilijk vindt om contact te maken. Je kind kan verlegen zijn of te weinig zelfvertrouwen hebben. Misschien wordt hij wel gepest en heeft daardoor vervelende ervaringen opgedaan met leeftijdgenoten. Soms zit het meer in de aanleg van het kind. Er kan dan sprake zijn van een stoornis in het ‘autistisch spectrum’.

Situatie bespreken

Als ouder kun je samen met je kind de situatie bespreken. Laat hem of haar kleine opdrachten uitvoeren. Zoals een boodschap doen of zelf zijn tandartsafspraak regelen via de telefoon. Het is belangrijk om als ouder je kind te steunen en serieus te nemen in zijn angst. Geef complimenten als iets lukt en maak de stappen steeds iets groter.

Lid van een club

Een andere manier is om je kind lid te maken van een club. Misschien zijn er leerlingen in de klas die op een sport zitten. Hier kan je zoon of dochter bij aansluiten. In buurthuizen zijn ook allerlei korte cursussen waar kinderen aan mee kunnen doen.

Professionele hulp


Heb je het gevoel dat jouw kind professionale hulp kan gebruiken? Denk dan eens aan een cursus sociale vaardigheden of een weerbaarheidscursus.