Begeleiding en ondersteuning

Je hebt het er al met veel mensen over gehad, maar niemand geeft een duidelijk antwoord op je vragen. Soms krijg je opmerkingen vanuit je omgeving: 'Ach, het valt toch allemaal wel mee, wat maak je je druk', 'je bent overbezorgd, ik zie niets aan je kind'. Of: 'Je zou je kind eens beter moeten opvoeden'. Dit alles kan je erg onzeker maken en aan het twijfelen brengen. Toch voel je haarscherp aan wanneer er iets mis is. Als ouder ken je je kind door en door.

Blijf niet met vragen zitten


Als de beperking van je kind duidelijk herkenbaar is, kan de huisarts of de kinderarts in veel gevallen een goed beeld schetsen van de ziekte of het syndroom. Is er geen duidelijk herkenbaar beeld, maar voel je dat er een achterstand dreigt in de verdere ontwikkeling van je kind (met kruipen, lopen, praten, etc.), dan is een goed antwoord moeilijk te geven en blijf je met vragen zitten. Hiervoor kun je terecht bij verschillende organisaties.

Begeleiding en ondersteuning


Kinderen met een beperking of ontwikkelingsachterstand vragen net even wat meer aandacht. Dat is niet erg, maar er zullen momenten zijn dat je niet goed weet hoe je de zaken aan moet pakken en misschien kun je dan best wat advies en ondersteuning gebruiken. Je kunt hierbij denken aan ondersteuning bij het verkrijgen van praktische hulp in de thuissituatie, bij de keuze van dagverblijf of school of bij een tijdelijke of permanente plaatsing in een woonvoorziening. Maar ook als je problemen hebt met of vragen over de opvoeding en ontwikkeling van je kind.