Agressie, woede, driftbuien

Agressie, boosheid, woede, driftbuien: als ouder zie je het altijd wel een keer gebeuren bij je kind. Maar een kind dat regelmat last heeft van woedeaanvallen en driftbuien, heeft vaak meer moeite met leren, vriendschappen sluiten en onderhouden. en het leggen van algemeen contact naar kinderen en volwassenen om hem heen.

Waarom is je kind agressief?


Er zijn verschillende oorzaken waarom je kind agressief gedrag laat zien.

 

 • Temperament van je kind. Bij een extravert en impulsief kind zie je vaker driftbuien en boze buien dan bij een rustig kind. Extraverte kinderen hebben zichzelf minder goed in de hand en reageren emotioneler op dingen om hen heen.
 • Omgeving van je kind. Misschien heeft je kind moeite met de prikkels in zijn omgeving. Misschien is er te weinig ruimte om zich (fysiek) uit te kunnen leven.
 • Mogelijkheden van je kind. Hoe goed kan je kind al praten? Kan hij al datgene doen wat hij wil of levert het frustraties op? Kan je kind al inzien wat hij goed of fout doet? Allemaal zaken die een aandeel kunnen zijn in driftbuien die voortkomen uit frustratie omdat je kind zijn grenzen tegenkomt.
 • Gezondheid, ziekte, moeheid en groeispurten kunnen ook leiden tot boosheid. Je kind kan minder hebben van zijn omgeving en botst daardoor vaker.
 • Contact met andere kinderen. Lukt het niet om positief contact te hebben met leeftijdgenoten? Wordt je kind gepest of pest het zelf?
 • Bijzondere gebeurtenissen. Grote gebeurtenissen in het leven van je kind kunnen er ook voor zorgen dat je kind emotioneel in de knoop zit en zich daardoor agressief gaat uiten. Denk aan ziekenhuisopname van familie of zichzelf, overlijden, geboortes en scheiding.


Wat kun je als ouder doen om je kind te begeleiden?

 

 • Structuur bieden.
 • Duidelijke regels en afspraken en zorgen dat je kind zich en jijzelf je aan de gemaakte afspraken houden.
 • Blijf consequent en eerlijk in wat je zegt en doet.
 • Positieve aandacht geven, complimenten geven.
 • Houd contact met je kind. Blijf op de hoogte van waar hij mee bezig is qua vriendjes, clubs en vrijetijdsbesteding.
 • Praat met je kind als het weer rustig is. Ga niet de discussie aan tijdens een woede-uitbarsting!


Wat als je kind nou toch vaak koppig en agressief is en blijft?

Vanaf een jaar of vier laten de meeste kinderen minder agressief gedrag zien. Merk je als ouder dat je kind nog steeds extreem boos wordt om kleine dingen? Vaak slaat of schopt? Ruzie maakt met andere kinderen? Dan is het zinvol om contact te zoeken met de leerkracht of je huisarts. Het is belangrijk om te weten dat een gedragsstoornis meestal pas op z’n vroegst voorkomt vanaf de kleuterperiode. Toch kunnen zich al vóór de leeftijd van drie jaar symptomen voordoen die kunnen wijzen op het risico van een gedragsstoornis. Deze symptomen kunnen zijn: prikkelbaarheid, hevige woedebuien, oncontroleerbare agressie, impulsiviteit, ontroostbaarheid en ontevredenheid.

Samen met de leerkracht of de huisarts kun je nagaan of het gedrag thuis en op school overeenkomsten vertoont. Vervolgens kunnen jullie een plan maken om het probleem aan te pakken.

Links over dit onderwerp

www.ouders.nl
Algemene website voor ouders met tips en artikelen.

www.opvoedadvies.nl
Website voor iedereen die vragen heeft over opvoeding en problemen met en bij kinderen tussen de 0 en 18 jaar. Bedoeld voor iedereen die op wat voor manier dan ook, professioneel of privé, te maken heeft met kinderen.

www.jmouders.nl
Algemene site met achtergrondinformatie op het gebied van opvoeden, gezondheid, school en vrije tijd.

www.sociaalemotioneel.nl

site met achtergrondinformatie over allerlei thema’s op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling. Praktische tips voor leerkrachten in het basisonderwijs.

www.kindengezin.be
Belgische website met uitgebreide informatie over allerlei thema’s met betrekking tot gezin en opvoeding.