Druk gedrag

Er zijn van die dagen dat je hoorndol wordt van je kind. Hij of zij is druk, springt in het rond, luistert niet en schreeuwt de hele boel bij elkaar. Dat gebeurt dan net allemaal op een moment dat het niet handig is. Het valt dan niet mee om leuk en gezellig te reageren op je kind.

Inspelen op druk gedrag

Een kind dat regelmatig druk is en barstensvol energie zit, daar is niets mis mee. Het ene kind is nou eenmaal uitbundiger dan het andere kind. En jongens zijn over het algemeen drukker en meer naar buiten gericht dan meisjes. Het is wel belangrijk om op een goede manier in te spelen op dit gedrag. Je kind begeleiden in zijn drukke gedrag, levert niet alleen plezier op, maar ook rust. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig. Maar geef je kind ruimte en toestemming om zichzelf uit te leven. Dan kan een kind zich even later waarschijnlijk gemakkelijker met rustig spel vermaken.

Tips in de omgang met je drukke kind

Structuur en regelmaat
Voorspelbaarheid en duidelijkheid zijn voor alle kinderen prettig. Het biedt kinderen houvast en veiligheid. Zeker drukke kinderen reageren vaak goed op een vaste structuur. Plotselinge veranderingen brengen drukte met zich mee waardoor het gedrag van je kind alleen maar sterker tot uiting kan komen.

Geef complimenten en positieve aandacht
Het negatieve gedrag van je kind is vaak het meest opvallend. Daar reageer je als ouder dan ook het snelst op. Let er op dat je ook complimenten geeft vooral voor datgene wat je kind goed doet. Hoe klein het ook is! Door het te benoemen, te laten merken dat je het hebt gezien. Zo stimuleer je je kind om het gewenste gedrag vaker te laten zien.

Oefen concentratie en geduld samen met je kind
Doe samen bijvoorbeeld spelletjes of oefeningen om je kind te leren geduldig te zijn. Benoem de frustratie die een kind voelt en help hem op een rustige manier zijn doel te bereiken.

Help je kind gevoelens te benoemen
Jij als ouder kent je kind het allerbeste. Help hem om zichzelf te leren kennen! Praat over zijn gevoelens. Wat is er vervelend? Waarom is je kind boos? Waarom is je kind druk?

Bied verschillende soorten spel aan
Het is fijn voor je kind om zichzelf te kunnen uiten in druk spel. Samen dansen, een hindernisbaan lopen, fietsen of voetballen of stoeien. Dat geeft je kind de gelegenheid om zijn energie kwijt te kunnen. Zet eventueel de eierwekker zodat je kind weet wanneer het drukke spel afgelopen moet zijn. Daarnaast is het belangrijk dat een kind leert om samen en alleen voor ontspanningsmomenten te zorgen. Een boekje lezen, aan een eigen tafel tekenen of spelen, kinderyoga of samen een spelletje doen. Dat geeft je kind de gelegenheid om weer tot rust te komen. Laat je kind tijdens het eten helpen met afruimen zodat hij niet de hele tijd stil hoeft te zitten. Zing samen liedjes, verzin raadsels als je aan het afruimen bent of moet wachten op een ander gezinslid dat nog niet klaar is met eten.

Maak duidelijk dat er tijden zijn waarin je kind prima druk kan zijn, maar dat er ook momenten zijn waarop dat niet kan. Geef je kind op voor een sport of club, zodat hij zich daar lekker uit kan leven.

Ruim ‘hindernissen’ uit de weg
Bij een kind met druk gedrag gaat er regelmatig wat mis. Een beker valt om, een beeldje valt van de kast, speelgoed gaat kapot. Het is prettig om zoveel mogelijk dingen bij voorbaat uit de weg te ruimen, zodat er minder kansen op ongelukken bestaan. Dit scheelt irritatie voor jou. Dus: schenk limonade in plastic bekers, zet de beeldjes hoog, maak ruimte in een kamer voor druk spel.

Is je kind constant druk? Heeft hij concentratieproblemen? Kan hij niet stilzitten? Kijk ook eens bij de informatie over ADHD op onze site.