Gepest worden via internet

Je kind ontvangt pestmails of wordt via msn of sms uitgescholden of gestalkt. Het is een nachtmerrie voor iedere ouder. Waar pesten al destructief kan zijn voor een kind, is online pesten nog een graadje erger. Dit omdat het kind niet alleen op school, maar ook thuis wordt lastig gevallen. Daarom een aantal tips van de website: www.weetwatjetypt.nl

Weet waar je kind mee bezig is

Zet de computer in de huiskamer, of op een andere plek waar je regelmatig op het beeldscherm kunt kijken. Praat ook over wat hij of zij op internet doet, welke sites je kind bezoekt en met wie hij msn't of chat. Zo blijf je op de hoogte en vaak vinden de kinderen het erg leuk als je interesse toont in hun internetgebruik. Vinden ze het niet leuk of vertellen ze je niets, dan kun je nog de history van de browser, of de berichtengeschiedenis van msn raadplegen.


Leer je kinderen de normen en waarden die gelden op het internet


Net als in het echte leven gelden er op internet bepaalde beleefdheidsregels. Leer je kind dat hij er rekening mee moeten houden dat achter elke computer ook een mens zit. Dit geldt in chatboxen, op sites, maar ook op msn en in spelletjes. Dit betekent dat een kind ook op internet beleefd moet zijn, niet zomaar moet schelden, of anderen af moet kraken. Onder netetiquette valt ook het respecteren van regels van sites en forums. Een ander belangrijk onderdeel is het niet online plaatsen van andermans privégegevens.

Anonimiteit is belangrijk

Het maakt niet zoveel uit wat een kind online doet, als het kind de computer uitzet, is het veilig. Dit geldt echter alleen als het kind echt volledig anoniem blijft. Hier zit vaak het probleem. Met een paar eenvoudige stappen kan een kind volledig anoniem zijn:

 

  • Nooit privégegevens, welke dan ook uitgeven.
  • Laat kinderen een nickname (alias) kiezen, waaruit niet blijkt wie ze zijn, Melissa12 is dus geen goede naam, Magma wel.
  • Laat kinderen een sterk wachtwoord kiezen, dat anderen niet makkelijk kunnen raden.


Als kinderen zorgen dat ze volledig anoniem blijven, is het uitzetten van de computer een snelle en gemakkelijke ontsnapping. Let wel op! Veel kinderen beschouwen de naam van hun leerkracht, hun school, hun beste vriend/vriendin, of wanneer ze op vakantie gaan, niet als privégegevens. Toch kan iemand, met maar genoeg van deze kleine gegevens achterhalen wie achter de andere computer zit. Anoniem zijn als veiligheid geldt natuurlijk niet als het kind gepest wordt door bekenden (of zelf pest!).

Toon betrokkenheid

 

  • Vraag kinderen om met slechte ervaringen naar je toe te komen.
  • Als je je geïnteresseerd opstelt en regelmatig met de kinderen over het internet praat, zullen zij ook geneigd zijn om met slechte ervaringen naar je toe te komen. Dit vereist wel dat je je op dat moment rustig houdt en niet kwaad wordt.
  • Tot 12 jaar zijn kinderen vaak niet op zoek naar seksualiteit of geweld en als zij het toch vinden, kunnen zij er behoorlijk van schrikken. Ga op zo'n moment met het kind praten. Waar is het van geschrokken? Dit geldt ook als het kind vervelende mails ontvangt: vraag het kind deze aan jou te tonen.


Links over dit onderwerp

www.weetwatjetypt.nl
Website met allerlei tips over cyberpesten voor zowel kinderen, jongeren als ouders. Je kunt hier ook terecht met vragen.

www.pestenislaf.nl
Website gericht op zowel cyberpesten als ‘gewoon’ pesten.

www.pesten.startpagina.nl
Startpagina met links naar allerlei sites over pesten en alles wat daarmee samenhangt.

www.pestweb.nl
Website vol met informatie, tips en adviezen over en tegen pesten. Gericht op kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten.

 

www.mijnkindonline.nl
Website met tips en ideeën hoe je als ouder ervoor kunt zorgen dat je kind zorgeloos en veilig gebruik kan maken van internet.