Moeite met contact maken

Heeft je kind moeite met vrienden maken? Voor veel kinderen en jongeren is het niet zo eenvoudig om op iemand af te stappen en iets te vragen. Er is niet één specifieke oorzaak waarom een kind het moeilijk vindt om contact te maken. Je kind kan verlegen zijn of te weinig zelfvertrouwen hebben. Misschien wordt hij wel gepest en heeft daardoor vervelende ervaringen opgedaan met leeftijdgenoten. Soms zit het meer in de aanleg van het kind. Er kan dan sprake zijn van een stoornis in het ‘autistisch spectrum’.

Hoe help je een jong kind?

Als ouder kun je je zoon of dochter steunen en stimuleren om contact te leren maken. Kijk daarom goed naar de situaties waarin je kind zijn grenzen tegenkomt. Komt het voor bij zowel leeftijdgenoten als volwassenen? Of maar bij één van deze twee groepen. Bij jonge kinderen kun je beginnen om samen naar iemand toe te gaan. Van te voren de vraag oefenen en deze samen aan het andere kind of volwassene stellen. Een volgende stap kan zijn dat je kind de vraag zelf stelt en dat je als ouder achter hem gaat staan. Dan bied je letterlijk een steuntje in de rug. De drempel om een ander kind uit te nodigen kun je verlagen. Als ouder nodig je een ander kind uit om te komen spelen. Als het goed gaat, kan je zoon of dochter het de volgende keer misschien zelf vragen.

Oudere kinderen

Bij oudere kinderen kun je als ouder samen de situatie bespreken. Laat hem of haar kleine opdrachten uitvoeren. Zoals een boodschap doen. Zelf iets regelen via de telefoon of zelfstandig ergens naar toe gaan. Het is belangrijk om als ouder je kind te steunen en serieus te nemen in zijn angst. Geef complimenten als iets lukt en maak de stappen steeds iets groter.

Lid van een club

Een andere manier is om je kind lid te maken van een club. Hoe ouder je kind, hoe beter je samen kunt kijken wat hij of zij leuk vindt om te doen. Misschien zijn er leerlingen in de klas die op een sport zitten. Hier kan je zoon of dochter bij aansluiten. In buurthuizen zijn ook allerlei korte cursussen waar kinderen aan mee kunnen doen.

Professionele hulp

Heb je het gevoel dat jouw kind professionale hulp kan gebruiken? Denk dan eens aan een cursus sociale vaardigheden of een weerbaarheidscursus.