Beperking (lichamelijk, psychisch), ziekte gezinslid

Het komt heel regelmatig voor dat een kind opgroeit met een vader, moeder, broertje of zusje met een chronische ziekte of een beperking. In Nederland wordt uitgegaan van 1 op de 10. Denk hierbij aan een psychische stoornis, een lichamelijke beperking, een chronische ziekte of een ouder met een verstandelijke beperking. Vaak betekent dit dat het kind in meer of mindere mate meehelpt met de verzorging van zijn ouder of broertje of zusje. Ook heeft hij of zij vaak een grotere rol in het huishouden dan andere leeftijdgenootjes.

Jonge mantelzorger


Een kind dat opgroeit in dit type gezin wordt een jonge mantelzorger genoemd. Hij kiest er niet voor, maar het is een deel van zijn leven. Daarnaast zijn er veel kinderen die opgroeien in een gezin waar een broer of zus een beperking heeft. Ook dan kan een kind mantelzorger worden. Tenslotte heeft dit gezinslid ook zorg nodig, in wat voor vorm dan ook.

Positieve gevolgen

Hoe ouder het kind, hoe meer zorg hij wellicht kan, mag en gaat bieden. Je hoeft je hier niet direct ongerust over te maken. Op zich hoeft er niets mis te gaan met een jonge mantelzorger. Je kind haalt ook positieve gevolgen uit de situatie. Vaak zijn deze kinderen vroeger zelfstandig en zijn de onderlinge relaties in het gezin hecht. Je kind kijkt niet raar op als hij iemand treft met een beperking en doet levenswijsheid op.

Of je kind voornamelijk positieve gevolgen ervaart uit de gezinssituatie is onder andere afhankelijk van:

 

  • De soort beperking van de ouder (een ouder in een rolstoel heeft een andere impact op het gezinsleven dan een ouder met psychiatrische problematiek of een chronische ziekte).
  • De steun van de andere ouder en overige gezinsleden.
  • Steun van buitenaf.
  • Informatie over de beperking van de ouder: openheid is belangrijk. Een kind heeft houvast aan duidelijke verwachtingen en mogelijke tips in het omgaan met de beperking.
  • Karakter van je kind.


Links over dit onderwerp

www.kopopouders.nl
KopOpOuders.nl is er voor alle ouders met psychische stress of verslaving en hun partner. De site geeft antwoord op vragen als ‘Kan ik de kans op problemen bij mijn kind verkleinen?’. Ook kun je anoniem een online groepscursus volgen, via de e-mail advies vragen en het forum bezoeken.

www.brusjes.nl
Website speciaal voor broers en zussen van kinderen met een ziekte en/of een beperking. We noemen die broers en zussen ook wel brussen.

www.brainkids.nl
Website voor kinderen met een aangeboren hersenletsel of voor kinderen die iemand kennen met deze aandoening.

www.familievan.nl
De website biedt ondersteuning aan jongeren tussen de 16 en 25 en volwassen vanaf 25 jaar die een partner, vader, moeder, broer, zus, vriend of vriendin hebben met psychische problemen. Je vindt op deze site onder andere: informatie over psychische problemen; tips; verhalen van andere jongeren; bijeenkomst in chatbox voor partners of broers en zussen van; e-mailcoaching door een deskundige; informatie over hulp en steun zoeken; ervaringen uitwisselen met andere jongeren op het forum.

www.fawaka.nu
Fawaka is de organisatie voor jonge mantelzorgers in Friesland. Deze site biedt algemene praktische informatie voor jonge mantelzorgers in het hele land.

www.funcare4kids.nl
Funcare4kids organiseert speciale ‘Fundagen’ waarbij kinderen uit gezinnen waar het anders loopt, in het zonnetje wordt gezet. Alle aandacht gaat naar de jonge mantelzorger die even alle zorgen aan de kant zetten.

www.vokk.nl
Website van de vereniging ouders, kinderen en kanker

www.jongerenzorgen.nl
Op deze site lees je informatie over mantelzorg. Je kunt je verhaal kwijt, een test doen, reageren of je aanmelden voor een fundag. Op een fundag ontmoet je jongeren die weten wat het is om te zorgen.

www.kansplus.nl

KansPlus, Belangennetwerk verstandelijk gehandicapten is een vereniging voor mensen met een verstandelijke handicap, hun ouders, broers, zussen en andere naasten. KansPlus staat mensen met raad en daad bij.

www.kopstoring.nl
Website voor jongeren met een ouder met psychische problemen

www.ikbenjongenikzorg.nl
Op deze website lees je meer over de jonge familie zorger ofwel jfz'er. Maar kom je ook in contact met andere jfz'ers. Naast informatie kun je chatten met lotgenoten en de consulenten jonge familie zorgers. Ook kun je berichten achterlaten op het prikbord en emailcoaching krijgen van een van de consulente jonge familie zorgers.