Eenoudergezin

Je kunt er bewust voor kiezen of het kan je overkomen: je wordt een alleenstaande ouder. Je staat alleen voor de taak om je kind op te voeden en alles te regelen wat er bij een huishouden komt kijken. Dat is nogal wat! Als je in je eentje de zorg op je neemt voor één of meerdere kinderen, loop je tegen een aantal problemen aan. Buiten de moeilijkheden die in ieder gezin kunnen voorkomen, zijn er zaken waar je anders minder mee bezig zou zijn.

Verdeel je tijd

Om in je eentje een heel gezin draaiende te houden, heb je nogal wat organisatievermogen en flexibiliteit nodig. Waar in andere gezinnen twee mensen zijn die de taken verdelen, moet jij alles zelf doen. Zorg daarom voor een goede agenda. Als je je dagen efficiënt indeelt, zul je zien dat je nog tijd overhoudt om samen met je kind spontaan leuke dingen te doen. Wees bovendien niet bang om anderen in te zetten en het jezelf zo iets gemakkelijker te maken.

Wees eerlijk

Je kind begrijpt op jonge leeftijd al dat zijn situatie 'anders' is dan bij veel vrienden thuis. Wees daar eerlijk over zonder te zwaar op de hand te zijn. Je kind heeft immers meer aan een eerlijk verhaal dan aan eindeloze smoesjes en verhalen. Als jullie gescheiden zijn, probeer er dan voor te zorgen dat je kind geen negatief beeld krijgt van de ander.

Contact met beide seksen

Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat hij contact heeft met mensen van beide geslachten. Je kind moet namelijk de kans krijgen zich te identificeren met mannen én met vrouwen. Het is dan ook goed als hij zo nu en dan tijd doorbrengt met een van jouw goede vrienden of vriendinnen, een buurman of -vrouw of een oom of tante.

Betrek je kind niet in je zorgen

Het is belangrijk om je kind niet op te zadelen met jouw zorgen. Hij heeft er niets aan te weten hoe moeilijk jij sommige dingen vindt. Bovendien bestaat de kans dat hij zich zorgen gaat maken om jou, wat veel spanning op kan leveren. Zoek je steun daarom ergens anders, bij een goede vriend of vriendin bijvoorbeeld. Ook kun je altijd terecht bij speciale steungroepen voor alleenstaande ouders.

Zorg voor jezelf

Je kind heeft veel meer aan een ouder die zich goed voelt, dan aan eentje die zichzelf helemaal wegcijfert. Denk daarom ook regelmatig aan jezelf en aan je eigen conditie. Laat je de leuke dingen niet ontnemen. Plan bijvoorbeeld eens een lekker weekendje weg met een goede vriend of vriendin. Het is heerlijk om zo nu en dan de boel de boel te laten en jezelf lekker te verwennen. Zo kun je er weer een tijdje tegen.

Links over dit onderwerp

www.ouderalleen.nl
Website met veel informatie en tips voor alleenstaande ouders. Van praktische zaken tot vakanties en uitjes en een forum.


www.1ouder.nl
website met veel informatie en tips voor alleenstaande ouders. Met praktische zaken maar ook de mogelijkheid tot chatten, het vinden van een partner en vakantiebestemming.